СПОРТ » Поради » 6 причин спробувати тофу

6 причин спробувати тофу

12 червень, 2025 0

Чим гарний рослинний сир і як правильно його готувати

Тофу виготовляють зі згущеного рослинного молока, найчастіше соєвого. спробувати цей продукт хоча б раз «Ваш спорт» пояснює, чим корисний тофу і чому варто включити соєвий сир в раціон.

1. Містить багато кальцію

У тофу міститься більше кальцію, ніж у молоці

У 100 г тофу міститься 350 мг кальцію. Для порівняння, у звичайному коров'ячому молоці частка елемента становить 100-200 мг. У день дорослій людині потрібно 1000 мг кальцію, підліткам - 1300 мг, літнім людям після 50 років - 1200 мг. Тофу в поєднанні з іншими продуктами, що містять кальцій, зможе заповнити добову потребу в кальції.

Вивчайте основи верстки на Сайт для верстальщика, щоб створювати сучасні сайти.

Також тофу містить інші елементи:

  • залізо;
  • марганець;
  • селен;
  • фосфор;
  • мідь;
  • магній.
З органічних речовин в тофу входять клітковина, вітамін В1, фолієва кислота, жири, вуглеводи і білок. Соєвий сир містить незамінні амінокислоти, тому стане «легкою» заміною м'яса.

2. Містить мало калорій

Тофу підійде тим, хто стежить за вагою

Тофу вважається низькокалорійним продуктом. У 100 г всього 2,3 г вуглеводів і 76 калорій. Через вміст білка, жирів і клітковини соєвий сир - ситний продукт, який знижує апетит. З тофу легше стежити за вагою без постійного почуття голоду.

3. Зміцнює серцево-судинну систему

Соєвий сир покращує роботу серця

Тофу позитивно впливає на серце і судини. Причина такого впливу - ізофлавони, що містяться в бобах сої. Ці речовини роблять стінки судин еластичними, а також сприяють розщепленню ліпопротеїнів, чим перешкоджають утворенню так званого поганого холестерину. У результаті знижується ризик виникнення атеросклерозу і гіпертонії.

Ізофлавони за природою є фітоестрогенами і виявляють в організмі жінки слабку естрогенну активність.

4. Перешкоджає розвитку діабету другого типу і хвороби Альцгеймера

За деякими даними соєвий сир здатний захистити людей, які страждають на цукровий діабет, від розвитку другого типу. Цьому сприяють ізофлавони, які нормалізують рівень цукру в крові. Також тофу перешкоджає виникненню хвороби Альцгеймера: фітоестрогени захищають нейрони від пошкодження.

Обидві властивості тофу ще до кінця не вивчені, тому не можна сказати з впевненістю, що соєвий сир захищає від діабету і деменції. Однак перші результати дослідження, швидше, говорять на користь тофу.

5. Поліпшує стан шкіри

За красу шкіри відповідають ізофлавони

Ізофлавони допомагають не тільки серцю, але і шкірі. Вони сприяють розгладжуванню зморшок, роблять епідерміс більш м'яким і пружним. Ефект стає помітний через 8-12 тижнів вживання хоча б 40 г тофу на день.

Через вміст фітоестрогенів не рекомендується з'їдати більше 100 г тофу на день. Краще готувати страви із соєвого сиру пару разів на тиждень. Особливо обережно варто включати тофу в раціон вагітним жінкам.

6. Допомагає урізноманітнити меню

Тофу добре поєднується з овочами

Це важливий пункт для тих, хто дотримується здорового харчування та низькокалорійної дієти. Постійно їсти курку, овочі, фрукти, рибу, крупи набридає. Урізноманітнити меню допоможе тофу. З цим продуктом можна готувати безліч страв, наприклад:

  • салати японської та китайської кухні;
  • супи;
  • омлет;
  • сирники;
  • рагу;
  • паштет.

Страви відкриють нові смаки, дадуть енергію і при цьому не зіпсують фігуру. Меню з тофу однаково підходить усім, хто хоче схуднути, та спортсменам, які прагнуть наростити м'язову масу.

Приготуйте на сніданок смузі на основі тофу.

Любите тофу чи терпіти його не можете? Поділіться думками у коментарях.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий