СПОРТ » Харчування » 10 овочів, фруктів та ягід, які втамовують спрагу - СПОРТ

10 овочів, фруктів та ягід, які втамовують спрагу - СПОРТ

05 травень, 2025 0

Чим замінити склянку води у спекотний день

Не всім подобається вгамовувати спрагу виключно чистою водою. Організму все одно, звідки брати воду, тому можна не змушувати себе випивати покладені склянки, а їсти смачні та корисні фрукти. «Ваш спорт» зібрав водянисті овочі, ягоди та фрукти, які втамовують спрагу.

1. Полуниця

Полуниця містить алергени, тому ягоди краще не захоплюватися

Ягода на 90% складається із води. У м'якоті багато кремнію (у 100 г утричі більше добової норми), калію, кобальту, марганцю, міді, заліза, молібдену, вітаміну С. Полуниця допомагає знизити рівень так званого поганого холестерину та нормалізувати високий кров'яний тиск. Калорійність 100 г - 32 ккал.

Їжте полуницю у свіжому вигляді з льодом або додайте у фруктові салати з йогуртовою заправкою.

2. Огірок

Головний літній овоч

Мабуть, найрідкіший овоч: на 98% складається з води. У м'якоті багато клітковини, кремнію, марганцю, міді, калію, хрому, вітаміну С та В5. Калорійність 100 г - 14 ккал. Огірок освіжить у спеку, а заразом покращить стан шкіри і відновить м'язи після тренування.

Для вгамування спраги додавайте огірок у воду з м'ятою та льодом.

3. Кавун

Кавун вгамує спрагу і швидко зарядить енергією

Холодний ароматний кавун дає відчуття свіжості у спекотний день. У ягоді 92% рідини. У м'якоті містяться кремній, залізо, калій, марганець, магній, вітаміни, групи В, А. Клітковини не так багато, як в інших фруктах, тому швидко засвоюється і грає роль швидких вуглеводів. На 100 г припадає лише 27 ккал.

Кавун відмінно поєднується з м'ятою та сиром фета.

4. Шпинат

З листя шпинату можна готувати смузі з додаванням м'яти та льоду

Додайте листочки шпинату в літні салати з зеленню і огірками. 23 ккал.

5. Диня

У дині багато рослинних волокон

На 90% складається із води. Містить багато кремнію, кобальту, трохи заліза, міді, марганцю, калію. У м'якоті дині містяться вітаміни А, С, група В. Калорійність 100 г - 35 ккал, тому диня відмінно підійде як літній перекус без шкоди для фігури. Через вміст клітковини вгамує голод до основного прийому їжі.

6. Томати

Солодкі чері чудово підходять для салатів

На воду припадає 90%. У 100 г міститься лише 35 ккал. До складу входять кремній, кобальт, вітаміни С та А, присутня невелика кількість заліза, марганцю, магнію, міді, калію. У помідорах міститься речовина лікопін – пігмент, який відіграє в організмі людини роль антиоксиданту. Допомагає знизити ризик онкологічних та серцево-судинних захворювань.

Велика кількість томатів протипоказана за підвищеної кислотності шлунка.

7. Апельсин

Із соку можна готувати літні безалкогольні коктейлі

Більшість цитрусових містить до 90% води.

Заморозьте сік апельсина і додайте холодні напої.

8. Малина

Соковита малина освіжить у спекотний день

Ягода містить 85% води. Калорійність 100 г - 46 ккал. У складі кремній, залізо, магній, марганець, кобальт, мідь, молібден, калій, вітаміни С, Е, А. За рахунок великої кількості кісточок містить багато клітковини, що допомагає травленню. Ягоди підходять для приготування домашнього морозива, сирних десертів, фруктових салатів.

9. Персик

Кислота і шкірка персика подразнюють шлунок, тому фрукт протипоказаний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту

М'якуш на 90% складається з води. У складі багато клітковини, вітамінів А, Е, С, калію, кремнію, хрому, кобальту. Калорійність 100 г фрукта – 45 ккал. Персик добре поєднується з моцарелою та підходить для приготування смузі.

10. Карамбола

Не всім подобається карамбол через специфічний смак

Екзотичний фрукт, який у поперечній нарізці виглядає як зірки. Містить 91% води, а також вітаміни С та В5, калій, магній, мідь. Їсти краще у свіжому вигляді відразу після покупки, тому що фрукт довго не лежить. Можна додавати в коктейлі та смузі, змішувати з іншими фруктами та ягодами. Калорійність – 31 ккал на 100 г.

За смаком одночасно нагадує аґрус, сливу, огірок, виноград. Має тонкий запах жасмину.

Які фрукти любите у спеку?

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий