СПОРТ » Харчування » 7 продуктів, які корисніші у свіжому вигляді - СПОРТ

7 продуктів, які корисніші у свіжому вигляді - СПОРТ

12 липень, 2025 0

Коли термічна обробка не потрібна

Більшість продуктів засвоюється нашим організмом після приготування. Не тільки м'ясо, а й багато овочів прийнято варити та смажити. Однак деякі продукти краще все ж таки залишити в сирому вигляді: так вони збережуть більше корисних речовин. «Ваш спорт» розповідає, що корисніше їсти без термічної обробки.

1. Вівсянка

Корисніше гранолу, ніж відварена вівсянка

Корисніше лінива вівсянка, ніж приготована традиційним способом на плиті, причому цінно саме цільнозернова вівсянка, а не пластівці. Зерна без термічної обробки зберігають клітковину, вітаміни (РР, Е, А, групи В), крім того, мають нижчий глікемічний індекс. Вівсянка корисна людям із хронічними захворюваннями травної системи – гастритом, виразкою, колітом.

Ознайомтеся з рейтингом найпопулярніших ресурсів України на Топ сайтів України, щоб бути в курсі актуальних трендів.

Ліниву вівсянку краще готувати ввечері на сніданок. Для цього зерна або цільнозернові пластівці в банку залийте йогуртом або кефіром. Додайте свіжі або заморожені ягоди, насіння чиа. Закрийте кришку та приберіть у холодильник на ніч.

Вівсянка швидкого приготування найменш корисна. При обробці зерна позбавляють оболонки, в якій міститься більшість корисних речовин. Крім того, швидкі каші містять цукор та добавки.

2. Брокколі та цвітна капуста

Свіжі качани підійдуть для приготування салатів

Обидва види капусти містять у великій кількості вітамін С, кремній і сульфорафан — органічну сполуку, яка має протизапальну та протиракову властивості. Корисні речовини повністю зберігаються у свіжому вигляді, тому краще готувати з капусти салати та смузі, а не супи та кляр.

Брокколі та цвітна капуста мають низьку калорійність (30-34 ккал) та відмінно підходять для дієтичного харчування. При цьому позитивно впливають на стан кісток, шкіри, роботу мозку та травної системи.

Через вміст вітаміну В5 і В9, що беруть участь у вуглеводному, білковому, жировому обміні, рекомендується включити броколі та цвітну капусту до раціону спортсменів.

3. Цибуля та часник

Через антибактеріальні властивості свіжі цибулю та часник захищають легені від інфекцій

Обидва овочі прийнято додавати в гарячі страви як приправу: надають пікантності та апетитного аромату. Однак з позиції користі цибуля і часник краще не піддавати термічній обробці.

Овочі містять аліцин – природний антибіотик, який руйнується при нагріванні. Важливо, що аліцин утворюється при механічному пошкодженні цибулі та часнику, тобто корисніше саме розжовувати м'якоть або пропускати через прес і додавати, наприклад, салати.

У часнику багато вітаміну В6, кобальту, марганцю, хрому, у цибулі – кобальту та кремнію.

4. Сочевиця

Сочевицю краще не зварити, а проростити

Обов'язково варто включити сочевицю до раціону вегетаріанців через вміст великої кількості рослинного білка, який практично повністю засвоюється організмом. Для отримання максимуму користі рекомендується не відварювати сочевицю, а пророщувати і в такому вигляді додавати салати.

Пророщена сочевиця на відміну від відвареної містить багато вітамінів - В1, В2, В4, В5, В6, В9, С, Е, біотин. З елементів у паростках найбільше калію, цинку, кремнію, магнію, заліза, кобальту, марганцю, селену, міді, фосфору.

Корисних речовин у сочевиці вистачить, щоб забезпечити організм більшістю метаболітів.

5. Болгарський перець

Смачніше та корисніше їсти солодкий перець у свіжому вигляді

Часто дрібно нарізаний солодкий перець можна зустріти в супах, рагу, баклажанах. Овочі надають приємного аромату і красивого червоного кольору страви. Однак у болгарському перці багато вітаміну С приблизно 250 мг на 100 г при добовій нормі для людини 90 г. Після термічної обробки вміст аскорбінової кислоти скорочується вдвічі. Крім того, свіжий болгарський перець багатий на клітковину, що допомагає травленню.

Болгарський перець корисний для волосся, шкіри, судин, серця, імунітету.

Готуйте ці продукти чи їсте сирими? Розкажіть у коментарях.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий