СПОРТ » Харчування » Топ-4 поширених помилок у харчуванні бодібілдерів

Топ-4 поширених помилок у харчуванні бодібілдерів

13 липень, 2025 0

Для підтримки хорошої фізичної форми бодібілдерам потрібні регулярні навантаження та правильне харчування. За наявності помилок у підборі плану тренувань та раціону спортсменам не завжди вдається досягти бажаного результату.

1. Мало фруктів

Раціон багатьох атлетів складається з білкових продуктів, вживання фруктів обмежене або виключене. Пов'язано з наявністю в них вуглеводів та цукрів, які, на думку спортсменів, негативно позначаються на наборі м'язової маси. Така думка докорінно невірна.

Вміст антиоксидантів, вітамінів та фітохімічних сполук підвищують захисні функції організму та попереджають розвиток захворювань, а вміст клітковини сприяє кращому травленню.

Повна відмова від фруктів може призвести до серйозних незворотних змін в організмі: порушення процесу травлення, неповне засвоєння важливих мікроелементів та стан загалом.

2. Мало рідини

Изотонический напитокИзотонический напиток

Перед змаганнями часто спостерігається обмеження вживання рідини отримання вираженого рельєфу. Часто приймаються сечогінні та проносні препарати для виведення з організму «зайвої» рідини. В результаті з рідиною з організму виводяться і мінерали-електроліти, які відповідають за підтримання електролітного балансу в організмі. Кров стає густішою, що призводить до порушення роботи серцево-судинної системи.

Негативні наслідки такого обмеження — зневоднення та втрата свідомості. Часто під час змагань.

Спортсменам необхідно випивати більше рідини, ніж людині, не пов'язаній зі спортом.

3. Триразове харчування

За три їжі культурист не здатний засвоїти необхідну кількість калорій без шкоди для шлунка і всього організму.

При триразовому харчуванні людині доводиться вживати великі порції, які важко засвоюються. Харчові розлади - результат переїдання за один прийом їжі.

Для запобігання денному об'єму їжі рекомендується розділити на більшу кількість порцій - близько 6, кожні 3-4 години.

4. Відсутність плану дієти

Культуристи дотримуються дієт, які спрямовані на зменшення жирової тканини та збільшення м'язової маси. Ефективні вони тільки в тому випадку, якщо складено чіткий план їди з обов'язковою присутністю пісних білків (наприклад, куряча грудка), природних джерел вуглеводів (каші, фрукти та овочі) та корисних жирів (наприклад, оливкова олія холодного віджиму).

Важливо як їх наявність у раціоні, а й збалансованість, разом із оптимальним питним режимом.

Контролю цих вимог сприяє складання меню з урахуванням поставлених цілей та ведення харчового щоденника.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий