Найкорисніші горіхи для організму людини, їхня роль у спорті та бодібілдингу
Якісне та збалансоване харчування важливе для всіх людей, а для бодібілдерів – особливо, адже активна побудова м'язів потребує посиленого надходження поживних та корисних речовин. Одним із цінних продуктів, здатних збагатити раціон безліччю необхідних організму сполук, є горіхи.
Їхня корисність була неодноразово доведена в ході наукових досліджень, а досвід їх вживання спортсменами та бодібілдерами лише підтверджує висновки вчених. У цій статті буде розказано про найкорисніші горіхи для чоловіків і жінок, які прагнуть наростити м'язову масу.
Зміст
Чим корисні горіхи?
Багато видів горіхів містять значну кількість білків. Вже тільки одне це несе чималу користь – наприклад, для багатьох вегетаріанців ці плоди є джерелом протеїнів, та й у раціоні бодібілдера білок ніколи не буде зайвим. Отже, горіхи у бодібілдингу грають далеко не останню роль.
Ще кориснішим, ніж високий вміст білків, є те, що більшість горіхів відрізняються багатим набором різноманітних вітамінів та мінералів. У їх ядрах містяться вітаміни групи В, А, Е, С, РР; такі необхідні організму мікроелементи як цинк, йод, залізо; мінерали: кальцій, калій, магній, фосфор та багато іншого.
Але найбільша користь горіхів для організму людини полягає в тому, що вони є одним з небагатьох природних джерел омега-3 і омега-6 жирних кислот. Сучасна медична наука вже давно визнала, що ці цінні ненасичені жири відіграють важливу роль у профілактиці серцево-судинних та онкологічних захворювань.
Незамінні омега-3 та омега-6 та для нарощування м'язової маси. Їх вживання в їжу позитивно впливає на м'язовий приріст, адже ці ненасичені жирні кислоти:
- збільшують вироблення тестостерону;
- пригнічують продукування кортизолу, який запускає катаболічні процеси;
- сприяють прискоренню процесів анаболізму та жироспалювання.
Дослідження гарвардських учених, у якому вже 35 років беруть участь 10000 медичних сестер, підтверджує, що вживання горіхів та насіння продовжує життя. Ці дані отримані при 12-річному вивченні харчових звичок 34 000 вегетаріанців. Ті з них, хто мали в щоденному раціоні горіхи, показали значно менший рівень смертності від різних захворювань.
Численні експерименти підтверджують активність корисних речовин, що містяться в різних видах горіхів, проти ракових клітин та відкладення холестерину на стінках артерій. Непрямим доказом їхньої користі може бути той факт, що народи, в національних кухнях яких широко використовуються плоди горіхових дерев, відрізняються вищими показниками здоров'я і тривалості життя.
Які горіхи найкорисніші і чому
Визначити, які горіхи є найкориснішими практично неможливо, адже кожен їхній вигляд у чомусь перевершує інші, а в чомусь їм поступається. Тому найбільш правильним рішенням буде не шукати найкорисніший горіх, а вживати потроху всі їхні види, щоб забезпечити надходження в організм усіх цінних речовин, що містяться в них.
Мигдаль
Мигдаль не відноситься до плодів горіхового дерева, це ядра плодів-кістянок. Серед інших представників цієї категорії продуктів він є чемпіоном із вмісту білка, в сухому мигдалі його близько 18%. Причому при такому високому вмісті протеїну вуглеводів у мигдалі майже немає.
Велика кількість білка в поєднанні з ненасиченими цінними жирами роблять мигдаль дуже корисним для бодібілдерів, особливо в період сушіння. Адже завдяки майже повній відсутності вуглеводів він не викликає викиду інсуліну і надовго втамовує голод. Можна сказати, що мигдаль – це дієтичні горіхи. Цю репутацію підтримує багатий вітамінно-мінеральний склад його ядер.
Вони містяться вітамін Е, велика кількість клітковини, цинк, залізо, калій, магній, кальцій. За вмістом кальцію він випереджає всі рослинні продукти. Люди з непереносимістю лактози можуть успішно замінювати мигдалем молочні продукти, одержуючи з нього необхідний організму кальцій. Мигдальне молоко – цінніший продукт, ніж коров'яче, хоча б тому, що його ненасичені жирні кислоти значно перевершують за харчовою цінністю молочний жир.
Незважаючи на високу калорійність мигдалю, його рекомендують включати в раціон при схудненні через здатність надовго втамовувати голод.
Арахіс
Арахіс родич гороху, насіння трав'янистої рослини сімейства бобових. Плоди арахісу розвиваються під землею, за що отримали назву земляного горіха.
В арахісі міститься багато білка, вітаміни E та B3, магній, багато клітковини. Бодібілдери цінують арахіс, зокрема, за те, що він багатий на аргінін. Ця умовно незамінна амінокислота відіграє велику роль у нарощуванні м'язової маси, сприяючи пампінгу.
Арахіс навряд чи випередить своїх побратимів за корисними властивостями, але він є явним лідером доступності. Смачна, недорога, багата білком та аргініном арахісова паста стала улюбленим продуктом харчування багатьох бодібілдерів. У цей продукт зарахований до дієтичних, які допомагають при лікуванні захворювань судин і серця.
Арахісова паста гарна своїм приємним смаком та зручністю вживання, вона добре втамовує голод і заряджає енергією. Однак і калорійність її досить висока, особливо, якщо це продукт із супермаркету, в який зазвичай виробники додають цукор, рослинні жири. Можна спробувати виготовити арахісову пасту самостійно, дрібно смоли на кавомолці смажений арахіс.
грецький горіх
Волоський горіх можна назвати чемпіоном з різноманітності вітамінів і мінералів, що містяться в ньому. У ньому є залізо, йод, кальцій, натрій, магній, калій, вітаміни A, C, E, групи B, P. Лікарі давнини, бачачи подібність його ядер із людським мозком, вважали цей збіг не випадковим, і призначали цей цілющий продукт пацієнтам, які мають проблеми з головою. І правильно робили, адже за вмістом фосфору волоські горіхи не поступаються морській рибі, за що їм надано почесне звання «їжі для розуму».
У ядрах цього цінного продукту 60% жирів. І не просто жирів, а ненасичених жирних кислот омега-3 та омега-6, що робить волоські горіхи відмінним засобом профілактики серцевих захворювань та гарним помічником у нарощуванні м'язової маси. Також вони підвищують гемоглобін, благотворно впливають на печінку, нервову систему та чоловічу потенцію.
На Кавказі волоські горіхи широко використовуються у стравах національної кухні. Не виключено, що корисні властивості горіхів є однією з причин знаменитого кавказького довголіття.
Кедровий горіх
Кедрові горішки – насіння шишок сибірського кедра. Вони відрізняються дрібними розмірами і великим переліком корисних речовин, що містяться в них. Як і арахіс, кедрові горішки багаті на аргінін, а отже, не можуть не зацікавити бодібілдерів.
Але аргінін – лише мала частина того корисного, що приносить бодібілдеру вживання кедрових горішків. Вони містять такі рідкісні мікроелементи, як цинк, марганець, йод, мідь, кобальт, фосфор, вітаміни групи B, E, P.
Жир горішків містить велику кількість лінолевої кислоти, що бере участь у метаболізмі білків і жирів, знижує холестерин і підвищує імунітет. Вживання кедрових горішків благотворно впливає на нервову систему, нормалізує сон, покращує склад крові, допомагає при захворюваннях підшлункової та щитовидної залози. Чи не в цьому дару сибірської природи полягає один із секретів міцного здоров'я, яким відрізняються сибіряки?
Фундук
Фундук за своїми корисними властивостями може скласти конкуренцію волоському горіху. Відносно великий вміст білка в горіхах, вітаміни E, C, A, групи В, кобальт, цинк, фосфор, залізо, магній, кальцій – ось неповний перелік того, чим багатий цей скромний лісовий плід.
Бодібілдерам фундук буде корисний високим вмістом білка, цінними жирами, що захищають серце та судини, здатністю благотворно впливати на нервову, імунну, сечостатеву системи.
Фісташки
Фісташки на 50% складаються з жирів, містяться в них також білки та чимало вуглеводів. Серед вітамінно-мінерального складу виділяються мідь, фосфор, магній, калій та значна кількість вітаміну В6. Здавна помічено властивість цих горіхів знімати перевтому від високих фізичних навантажень, що до речі доводиться в силовому спорті і бодібілдингу. Як і багато інших видів горіхів, фісташки благотворно впливають на чоловічу статеву сферу.
Горіхи в раціоні спортсмена
Як відомо з вищевикладеного матеріалу, горіхи у раціоні спортсмена принесуть йому лише користь. Рідко які продукти поєднують у собі стільки корисних речовин. При посилених фізичних вправах витрачання необхідних організму сполук прискорюється, і систематичне вживання горіхів дозволяє постійно поповнювати їх резерв, причому в самій природній формі, що легко засвоюється.
Крім великої користі, ці плоди відрізняються приємним смаком і тим, що їх зручно їсти. Їх можна взяти з собою будь-куди на невеликий перекус, який не займе багато часу, а наситить надовго. Багато спортсменів і бодібілдерів постійно носять із собою невеликий пакет з очищеними ядрами різних горіхів, який рятує, коли треба заповнити сили перед тренуванням або закрити білково-вуглеводне вікно після його закінчення. Деякі додають у пакет шматочки шоколаду, сухофрукти, щоб збагатити суміш вуглеводами.
Радимо купувати таку продукцію у спеціалізованих магазинах, таких як інтернет-магазин «Орешкофф.рф». Тут ви зможете купити горіхи та сухофрукти на будь-який смак: Широкий асортимент, гарантія якості та зручна доставка не залишать вас байдужими!
Чи можна включати в раціон горіхи при схудненні?
Через високий вміст жирів калорійність горіхів досить висока. Тому у багатьох виникають побоювання, чи не завадять горіхи при схудненні. Ці побоювання виправдані лише в одному випадку – якщо не ведеться облік спожитих кілокалорій. Перевищення допустимої добової калорійності раціону завжди заважає досягти бажаного результату схуднення. І не важливо, через який продукт відбувся перебір кілокалорій – корисних горіхів чи шкідливого торта.
Вважайте кілокалорії, не виходьте за допустимі межі, і горіхи не тільки не завадять схуднути, а й допоможуть. Адже вони містять якісні білки, жири і вільні від швидких вуглеводів, а значить, надовго втамовують почуття голоду. Крім того, вони забезпечують організм безліччю мінералів, вітамінів, що в умовах обмеженого раціону при дієті особливо необхідно. Вживайте горіхи в розумних кількостях, це допоможе позбавитися зайвих кілограмів, і більше їх не набирати.
Коли протипоказано вживання горіхів
Шкідливість горіхів може бути пов'язана з наступними факторами:
- індивідуальна нестерпність;
- зловживання;
- несвіжість продукту;
- дитячий вік (до 5 років);
- алергія на горіхи.
Індивідуальна непереносимість може призвести до проблем із травленням, тому не їжте відразу багато незнайомих плодів і прислухайтеся до свого самопочуття.
Зловживання будь-яким продуктом може зашкодити, і горіхи – не виняток. Не варто з'їдати на добу більше жмені – цієї кількості достатньо, щоб отримати користь та задоволення, і не завдати собі жодної шкоди.
Горіхи містять багато жирів, які при довгому чи неправильному зберіганні можуть окислюватися. Якщо ви відчули смак гіркої олії, то краще не їсти такий продукт. Те саме стосується ядер зі слідами плісняви, що потемніли. Краще купувати горіхи в шкаралупі, у разі термін їх зберігання довше.
Для дитячого шлунково-кишкового тракту горіхи - досить важка їжа, тому вводити їх у раціон дитини потрібно з обережністю, починаючи з 5 років.
Алергія на будь-який вид горіхів, як і на будь-який інший продукт, у важких випадках може викликати дуже серйозні наслідки, тому до невідомих видів цих ласощів потрібно ставитися вкрай обережно, особливо якщо є схильність до алергічних реакцій.