СПОРТ » Харчування » Найкорисніші для здоров'я продукти харчування

Найкорисніші для здоров'я продукти харчування

10 липень, 2025 0

Раціональне харчування – необхідна умова для бездоганного здоров'я та гарного самопочуття. Вживати лише корисні та натуральні продукти рекомендують і лікарі, і представники нетрадиційної медицини. Кожній людині, яка практикує здоровий спосіб життя, необхідно знати, що є основами правильного харчування.

У цій статті докладно розглядаються найкорисніші для здоров'я продукти харчування – їх цінність для організму, особливості вживання, якісні характеристики.

Овочі

У будь-який список корисних продуктів харчування обов'язково входять овочі. Цей кулінарний термін поєднує вживані в їжу частини рослин - бульби, коренеплоди, плоди, листя. Деякі плоди з точки зору біологічної класифікації є ягодами (наприклад, томати), але їх, проте, включають у групу овочів, виходячи з чисто смакових особливостях.

Всі овочі, вирощені натуральним способом, корисні для здоров'я та життєво необхідні для повноцінного функціонування органів, клітин та тканин людського організму. До складу овочів входять:

  • Клітковина;
  • Рослинний білок (у невеликій кількості);
  • Мікроелементи;
  • Вітаміни;
  • Мінеральні речовини.

Клітковина не має особливої поживної цінності, але потрібна людині для природного очищення організму.

Найбільш корисні та доступні в наших широтах овочі це:

  • Морква – джерело вітаміну А (каротину) і продукт, що має антиоксидантні та поживні властивості. Принагідно покращує травлення та склад крові.
  • Різні сорти капусти (особливо корисна броколі та білокачанна) – містять десятки вітамінів і мікроелементів, велика кількість клітковини.
  • Цибуля та часник – лідери за вмістом фітонцидів, які благотворно впливають на зміцнення імунної системи. Підвищують резистентність організму до вірусів, бактерій, токсинів.
  • Томати – джерела лютеїну, лікопіну, інших корисних компонентів. Позитивно впливають на зір, мають антиоксидантні властивості.

Корисні властивості продуктів рослинного походження використовуються при лікуванні різних захворювань, розладів та дисфункцій систем та органів. Регулярне вживання овочів та фруктів – чудова профілактика травних, судинних, онкологічних та інших патологій.

Фрукти

Малооброблені, вирощені натуральним способом та свіжі фрукти – це продукти, корисні для серця та судин, травних органів, ендокринної системи. Крім того, фрукти, як і овочі, містять клітковину та сприяють стабілізації показників маси. За складом фрукти подібні до овочів і є важливою складовою живлення людини.

Найбільш корисні фрукти:

  • Яблука – джерело клітковини, пектину, сполук заліза. Стимулюють природне очищення організму від токсинів, шкідливого холестерину, благотворно впливають на перистальтику кишечника. Постійне вживання яблук сприяє зниженню зайвої ваги.
  • Банани містять у великій кількості калій, а також фруктозу та інші натуральні вуглеводи.
  • Авокадо – багатий на вітаміни, ненасичені жири та мікроелементи. Має антиканцерогенні властивості, стимулює синтез колагенів та омолоджує організм.

Лікарі та дієтологи рекомендують вживати фрукти щодня: це сприяє повноцінному функціонуванню ШКТ, нервової системи, судин і запобігає безлічі захворювань.

Ягоди

Ягоди за властивостями близькі до фруктів та овочів, лише характеризуються нижчою кількістю клітковини та підвищеним вмістом мікроелементів, нутрієнтів, вітамінів. Крім того, що ягоди регулюють метаболічні процеси і є природними антиоксидантами, ці продукти – солодке та смачне частування, яке можна вживати як самостійну страву.

Корисних для здоров'я ягід безліч: обліпиха, чорниця, полуниця, журавлина, вишня, малина, чорна смородина, ірга, морошка, виноград, черемха. Деякі ягоди є готовими ліками та сировиною, з яких фармацевтичні компанії готують ефективні рослинні препарати.

Бобові

Боби – повноцінне джерело рослинного білка, вітамінів, клітковини, антиоксидантів та мікроелементів. У квасолі, гороху, сочевиці, сої та інших бобових продуктах відсутні шкідливі жири, проте присутні речовини, які, на думку вчених, перешкоджають появі аномальних клітин (з яких згодом формуються ракові пухлини).

Клітковина, що входить до складу бобів, виконує функцію природного очищення травного тракту від шлаків та неперетравлених залишків їжі. Боби відносяться до «складних» вуглеводів – вони засвоюються повільно, проте забезпечують організм запасом поживних речовин і енергії на тривалий термін.

Горіхи

Горіхи – джерело білка, вуглеводів, мікроелементів (цинку, хрому, заліза) та вітамінів (Е, С, групи В). По суті, горіхи є плодами, покритими твердою шкіркою. Цей продукт можна вживати окремо й у складі інших страв. Це готове джерело енергії, що має при цьому чудовий смак і насичує організм за кілька хвилин.

Найкорисніші горіхи: волоський горіх, мигдаль, лісовий горіх (фундук), арахіс, кешью, каштан. Горіхи використовуються не тільки для харчування, а й для лікування різних недуг.

Мед

Мед – основний продукт бджільництва, натуральне джерело глюкози та величезної кількості корисних компонентів. Зібраний в екологічно чистих зонах і приготовлений без термічної обробки мед – природні ліки, що мають тонізуючі, антибактеріальні, загальнозміцнюючі та імуностимулюючі властивості. Використовується при всіх видах розладів травлення, анемії, судинних недугах.

Риба

Джерело корисного білка, жирних омега-кислот, фосфору. Особливо корисна риба сімейства лососевих (кета, горбуша, сьомга, харіус). Благодійний вплив виявляється у підвищенні кількості корисних холестеринових сполук, покращенні циркуляції крові, зміцненні імунітету. Крім того, риба має високу поживну цінність.

Зелений чай

Зелений чай - напій, що отримується методом заварювання листя чайного куща. Містить поліфеноли, каротиноїди, вітамін С, мінерали. Зелений чай - природний антиоксидант, що позитивно впливає на всі системи та органи. Регулярне вживання зменшує ризик серцевих патологій, інсультів, каменеутворення, карієсу, печінкових захворювань, онкологічних хвороб.

Оливкова олія

Вживання даного продукту – добрий спосіб боротися з надмірною кількістю холестерину. Крім того, оливкова олія першого віджиму містить велику кількість корисних мікроелементів та вітамінів (у тому числі Е, D, К, лінолеву та олеїнову кислоти). Остання сполука – науково визнаний засіб для профілактики ракових пухлин.

Вироби з борошна грубого помелу

Хліб з борошна грубого помелу містить складні вуглеводи, які сприяють підвищенню ваги (на відміну здобних хлібних продуктів). При виготовленні виробів з необробленого борошна зберігається більшість вітамінів і корисних компонентів, якими багата пшениця або інші злакові. Вживання такого хліба знижує ризик цукрового діабету, травних захворювань та судинних патологій.

Найкорисніша їжа - та, яка містить в оптимальному поєднанні рослинну їжу, дієтичний білок, жири у вигляді корисних кислот.

Вивчивши властивості та характеристики продуктів харчування, ми зможемо визначити, як правильно харчуватися, коли займаєшся спортом, відчуваєш підвищені фізичні навантаження, страждаєш від простудних, шлункових та інших захворювань. Знаючи, які продукти корисні, а які краще виключити з раціону назавжди, ми покращуємо своє здоров'я, настрій, працездатність і самопочуття.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий