А також навіщо потрібна і скільки з'їдати клітковини на день
7 продуктів з великим вмістом клітковини - СПОРТ
Клітковина – складні вуглеводи у складі рослинної їжі, інша назва – харчові волокна. Кишечник людини не перетравлює клітковину, але їй харчується мікробіота, яка допомагає травленню та засвоєнню вітамінів, зокрема групи В. Крім того, харчові волокна дають почуття ситості, знижують рівень цукру в крові та «поганого» холестерину. «Ваш спорт» розповідає, у яких продуктах найбільше клітковини.
Зміст
1. Висівки

Безперечний лідер за вмістом клітковини: 43 г на 100 г. У пшеничних висівках містяться вітаміни групи В (крім В12), які рахунок вмісту харчових волокон засвоюються мікрофлорою кишечника майже повністю. Також висівки багаті калієм, магнієм, фосфором, залізом, марганцем, міддю, селеном та цинком. Калорійність 100 г – всього 165 ккал.
Дізнайтесь, які сайти популярні у Львові, завдяки Топ 25 сайтів Львова, що пропонує актуальний рейтинг місцевих ресурсів.
2. Сухофрукти

Незважаючи на високу калорійність (у середньому – 250 ккал на 100 г), це смачне додаткове джерело харчових волокон. Вміст клітковини на 100 г сушених фруктів:
- курага - 18 г;
- інжир - 18,2 г;
- яблука - 14,9 г;
- банан - 9,9 г;
- чорнослив - 9 г;
- ківі - 3,8 г;
- ананас - 1 р.
Крім клітковини, сухофрукти містять вітаміни А, С, Е, групи В, калій, кремній, хром, залізо та інші елементи, необхідні для метаболізму.
3. Житній хліб

У 100 г такого хліба міститься 8 г харчових волокон, у бородинському – 7,9 г, у житніх хлібцях – 7,5 г. Готуйте млинці, оладки, домашній хліб, пироги з житнього борошна: на 100 г припадає 12,4 г клітковини. У складі також є вітаміни групи В, магній, марганець, залізо, калій, селен.
4. Бобові

Крім легкозасвоюваного рослинного білка, бобові містять харчові волокна, причому до 60% від добової норми. Вміст на 100 г відвареного зерна:
- червона квасоля - 12,4 г;
- горох - 8,3 г;
- маш - 7,6 г;
- нут - 7,6 г;
- біла квасоля - 6,3 г;
- сочевиця - 3,7 г.
Страви з бобових виходять ситними, але при цьому низькокалорійними. Підходять для приготування супів, салатів, гарнірів, паштетів. Добре поєднуються з тушкованими та свіжими овочами.
5. Ягоди

Ароматні соковиті ягоди корисні не лише вітаміном С та антиоксидантами. Чим «костистіша» ягода, тим більше в ній харчових волокон. Зміст на 100 г:
- морошка - 6,3 г;
- чорна смородина - 4,8 г;
- малина - 3,7 г;
- аґрус – 3,4 г;
- журавлина - 3,3 г;
- ожина - 2,9 г;
- полуниця – 2,2 г;
- обліпиха - 2 г;
- вишня - 1,8 г.
Найкраще їсти ягоди свіжими, а не у складі компотів, морсів та варення. Так отримаєте максимальну користь.
6. Мигдаль

Горіхи - ще одне джерело рослинного білка та клітковини. На 100 г припадає 18,6 г білка та 7 г харчових волокон. Крім того, в ядрах багато вітамінів Е та групи В, кремнію, марганцю, заліза, кобальту, калію, кальцію. Не забувайте, що горіхи досить калорійні: 609 ккал на 100 г.
7. Гречка

У вареній гречці 3,2 г харчових волокон на 100 г. У поєднанні з тушкованими або свіжими овочами це непогане доповнення до денної норми клітковини. Гречка містить рослинний білок, кремній, магній, натрій, фосфор, залізо, вітаміни групи В.
Чи достатньо їсте клітковини на день? Розкажіть у коментарях.