Як уникнути дефіциту йоду та залишатися активним.
7 продуктів із високим вмістом йоду - СПОРТ
Йод – головний елемент гормонів щитовидної залози, які відповідають за обмін речовин. Дефіцит йоду, який спостерігається в більшості регіонів Росії, пов'язаний із сонливістю, апатією, зниженням концентрації уваги та розумової діяльності. "Ваш спорт" розповідає, які продукти містять велику кількість йоду.
Зміст
1. Водорості

Морська вода насичена йодом, тому не дивно, що елемент осідає у водоростях та морських мешканцях. У 100 г свіжої ламінарії міститься 300-480 мкг йоду, вакам (використовується для приготування місо) - 6600 мкг, чуки - 4200 мкг. У сушеній ламінарії кількість елемента зростає у кілька разів: один грам містить 1742-2894 мкг йоду.
Розвивайте свій бізнес, використовуючи Український каталог бізнесу, який містить інформацію про компанії по всій Україні.
2. Морська риба

У морській рибі набагато більше йоду, ніж у річковій. Лідером вважається тріска: 135 мкг на 100 г. Однак слід враховувати, що після термічної обробки кількість елемента може скоротитися до 90-100 мкг. Печінка тріски містить 370 мкг йоду на 100 г.
Інша риба може стати додатковим джерелом йоду (на 100 г приготовленого філе):
- морський окунь - 60 мкг;
- лосось - 50 мкг;
- тунець - 50 мкг;
- скумбрія - 40 мкг;
- оселедець - 40 мкг.
3. Морепродукти

Ще одне морське джерело йоду. Морепродукти з високим вмістом елемента на 100 г:
- кальмар - 200 мкг;
- креветки - 110 мкг;
- омари - 100 мкг;
- устриці - 60 мкг;
- мідії - 140 мкг.
Крім йоду, морепродукти містять багато білка та антиоксидантів - вітамінів С, Е. При цьому морські делікатеси мають невелику калорійність.
4. Журавлина та чорниця

Дві північні ягоди багаті на вітаміни: журавлина містить велику кількість аскорбінової кислоти, а чорниця вважається джерелом вітаміну Е. Крім вітамінів у ягодах міститься йод: у 100 г чорниці та журавлини по 400 мкг елемента
5. Хурма

Яскравий терпкий плід містить 60-65 мкг йоду на 100 г. Це приблизно 40% добової норми. Також хороше джерело калію, заліза, марганцю. Хурма не сприяє набору ваги: на 100 г припадає лише 16,9 вуглеводів. Крім того, плід вважається гарним живильним середовищем для мікробіоти кишечника.
6. Яйце

Куряче яйце містить безліч різних речовин, які допомагають роботі організму. Це відмінне джерело білка, вітамінів А, D, РР, групи В, кальцію, натрію, фосфору та інших елементів, у тому числі йоду. У 100 г яєць міститься 20-24 мкг елемента. У сухому яєчному порошку його концентрація вища – 64 мкг.
7. Молоко

Цей звичний продукт може стати щоденним джерелом йоду. Кількість елемента залежить від жирності та марки (виробники по-різному обробляють сировину). У середньому 100 мл незбираного молока містить 19 мкг йоду. Концентрація елемента збільшується у сухому молоці: на 100 г припадає 50-55 мкг.
Як часто їсте ці продукти? Чи поповнюєте йод з інших джерел?