СПОРТ » Харчування » 7 продуктів із високим вмістом йоду - СПОРТ

7 продуктів із високим вмістом йоду - СПОРТ

10 липень, 2025 0

Як уникнути дефіциту йоду та залишатися активним.

Йод – головний елемент гормонів щитовидної залози, які відповідають за обмін речовин. Дефіцит йоду, який спостерігається в більшості регіонів Росії, пов'язаний із сонливістю, апатією, зниженням концентрації уваги та розумової діяльності. "Ваш спорт" розповідає, які продукти містять велику кількість йоду.

1. Водорості

Ламінарія – лідер за вмістом йоду

Морська вода насичена йодом, тому не дивно, що елемент осідає у водоростях та морських мешканцях. У 100 г свіжої ламінарії міститься 300-480 мкг йоду, вакам (використовується для приготування місо) - 6600 мкг, чуки - 4200 мкг. У сушеній ламінарії кількість елемента зростає у кілька разів: один грам містить 1742-2894 мкг йоду.

Розвивайте свій бізнес, використовуючи Український каталог бізнесу, який містить інформацію про компанії по всій Україні.

Добова доза йоду для дорослих – 150 мкг. Вагітним і жінкам, що годують, рекомендується вживати більше - 220 мкг.

2. Морська риба

Тріска та інша морська риба – джерело білка та йоду

У морській рибі набагато більше йоду, ніж у річковій. Лідером вважається тріска: 135 мкг на 100 г. Однак слід враховувати, що після термічної обробки кількість елемента може скоротитися до 90-100 мкг. Печінка тріски містить 370 мкг йоду на 100 г.

Інша риба може стати додатковим джерелом йоду (на 100 г приготовленого філе):

  • морський окунь - 60 мкг;
  • лосось - 50 мкг;
  • тунець - 50 мкг;
  • скумбрія - 40 мкг;
  • оселедець - 40 мкг.
Йод добре засвоюється в поєднанні з міддю, селеном, марганцем, кобальтом. Навпаки, фтор, бром і хлор витісняють елемент.

3. Морепродукти

Варені креветки містять менше йоду, ніж свіжі

Ще одне морське джерело йоду. Морепродукти з високим вмістом елемента на 100 г:

  • кальмар - 200 мкг;
  • креветки - 110 мкг;
  • омари - 100 мкг;
  • устриці - 60 мкг;
  • мідії - 140 мкг.

Крім йоду, морепродукти містять багато білка та антиоксидантів - вітамінів С, Е. При цьому морські делікатеси мають невелику калорійність.

Йодована сіль – ненадійне джерело йоду. Його кількість може бути мінімальною. Крім того, при варінні йод швидко випаровується, тому краще солити йодованою сіллю після приготування.

4. Журавлина та чорниця

Журавлина містить вітамін С та йод

Дві північні ягоди багаті на вітаміни: журавлина містить велику кількість аскорбінової кислоти, а чорниця вважається джерелом вітаміну Е. Крім вітамінів у ягодах міститься йод: у 100 г чорниці та журавлини по 400 мкг елемента

Максимальний вміст елемента у ягодах, що ростуть біля берегів моря.

5. Хурма

Помаранчевий плід містить багато корисних речовин і елементів

Яскравий терпкий плід містить 60-65 мкг йоду на 100 г. Це приблизно 40% добової норми. Також хороше джерело калію, заліза, марганцю. Хурма не сприяє набору ваги: на 100 г припадає лише 16,9 вуглеводів. Крім того, плід вважається гарним живильним середовищем для мікробіоти кишечника.

Хурму рекомендується ввести до раціону спортсменів. Плід допомагає роботі судин, містить антиоксиданти, підвищує працездатність.

6. Яйце

Яйце може стати додатковим джерелом йоду

Куряче яйце містить безліч різних речовин, які допомагають роботі організму. Це відмінне джерело білка, вітамінів А, D, РР, групи В, кальцію, натрію, фосфору та інших елементів, у тому числі йоду. У 100 г яєць міститься 20-24 мкг елемента. У сухому яєчному порошку його концентрація вища – 64 мкг.

Через вміст холестерину не рекомендується вживати яйця занадто часто. При підвищеному холестерину готуйте страви лише з яєчного білка.

7. Молоко

Сире молоко містить менше йоду, ніж сухе

Цей звичний продукт може стати щоденним джерелом йоду. Кількість елемента залежить від жирності та марки (виробники по-різному обробляють сировину). У середньому 100 мл незбираного молока містить 19 мкг йоду. Концентрація елемента збільшується у сухому молоці: на 100 г припадає 50-55 мкг.

У йогурті та кефірі йоду небагато – 9 мкг на 100 г.

Як часто їсте ці продукти? Чи поповнюєте йод з інших джерел?

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий