Щоб урізноманітнити щоденне меню.
8 корисних та небанальних гарнірів - СПОРТ
Є м'ясо та рибу можна не лише з рисом, макаронами, гречкою та картоплею. Існують інші гарніри, які урізноманітнюють раціон і не зашкодять фігурі.
Зміст
1. Запечені овочі

Якщо хочете зберегти смак, більшість вітамінів та елементів, їжте овочі запеченими. Найкраще залишати шкірку і зрізати її вже під час подачі. Для запікання підходять:
Відкрийте для себе історію міста, замовивши Екскурсії Кам'янця-Подільського, які розкажуть про його минуле.
- картопля;
- батат;
- кабачки;
- баклажани;
- помідори;
- болгарський перець;
- цвітна капуста;
- буряк;
- гарбуз.
Запікати можна у фользі або на вистеленому папером деку. Крім духовки печені овочі виходять у мікрохвильовій печі та мультиварці.
2. Кускус

Це пшенична крупа, яка готується із манки. Просто відварений кускус досить несмаковий, тому рекомендується попередньо замочувати крупу в м'ясному бульйоні або готувати з приправами, наприклад куркумою. Крім гарніру до м'яса та риби кускус може бути основою для десерту. Також крупу додають до тушкованих овочів.
3. Салати

Овочевий салат із заправкою, зеленню та спеціями також можна готувати як гарнір. Для літа підійдуть холодні салати зі свіжих овочів та зелені – помідорів, огірків, капусти, шпинату, петрушки. У холодну пору року готуйте теплі салати із запеченими та відвареними овочами, наприклад, баклажанами, буряком, цибулею. Також можна додавати яблука, авокадо та горіхи — волоські, кедрові, кешью.
4. Стручкова квасоля

Готувати її можна по-різному. Найпростіший варіант - відварити і полити оливковою олією. Гурмани можуть приготувати вершковий соус із кедровими горішками.
Якщо любите експерименти, спробуйте запекти стручкову квасолю в клярі на деку. Спочатку обсипте стручки борошном, потім зануріть у суміш з яйця і молока і обваляйте в панірувальних сухарях. Для смаку можна додати порошок цибулі або гранульований часник.
5. Боби

Головна цінність бобових – рослинний білок та вітаміни групи В. Не варто ігнорувати цей продукт, особливо якщо ви постите або дотримуєтеся вегетаріанської дієти.
Найпростіше відварити попередньо замочену квасолю та подавати з томатним соусом. З бобів або нуту можна приготувати пюре, додавши часник, зелень, спеції. Також готуйте бобові з грибами та овочами.
6. Кіноа

Ця дивна крупа, яка з ботанічної точки зору не вважається такою, містить багато білка, клітковину та вітаміни групи В.
Щоб крупа не гірчила, перед приготуванням її потрібно промити кілька разів. Варити краще в курячому чи овочевому бульйоні із лимонним соком. Заправте оливковою олією та додайте трохи зелені. Кіно можна використовувати для приготування плову замість рису.
7. Капуста

Брюссельська, кольорова, броколі – вибирайте на свій смак. Капусту можна поєднувати з іншими овочами, наприклад, морквою, або готувати окремо на грилі, сковороді, духовці. Запікайте з сиром, подавайте з оливковою олією та вершковим соусом. Додайте спеції – перець, часник, розмарин.
8. Овочеві оладки

Чому б і ні? Гарнір не повинен бути обов'язково розсипчастим або порізаним на шматочки. Оладки можна готувати з кабачків, моркви, картоплі та навіть яблук. Принцип приготування один: натріть овоч на тертці, додайте борошно, яйце, сіль і сформуйте ложкою з оладки. Обсмажте на сковороді з обох боків.
Який гарнір любите? Поділіться у коментарях.