І чому варто включити коренеплід до раціону.
5 пп-рецептів із буряком - СПОРТ
Буряк - нечаста гостя на буденному столі. У кращому випадку коренеплід періодично потрапляє до салатів та борщів. Нехтувати буряком не варто: це багатий на елементи і вітаміни овоч, з якого можна готувати основні страви, салати, гарніри і навіть десерти. "Ваш спорт" підібрав прості рецепти з буряком.
Зміст
1. Салат з авокадо

Простий та корисний салат, який підійде для сніданку чи перекушування. Що знадобиться:
Шукайте інформацію про захворювання та їх лікування в Медичний довідник, щоб бути обізнаним.
- відварений буряк - 3 штуки;
- авокадо;
- чорнослив - 6 штук;
- волоські горіхи;
- гарбузове насіння;
- столова ложка лимонного соку;
- сіль.
Буряк та авокадо очистіть і наріжте кубиками. Порубайте чорнослив та горіхи. Перемішайте всі інгредієнти, посоліть та заправте лимонним соком.
КБЖУ на 100 г: 155 ккал, білки – 3,2 г, жири – 11 г, вуглеводи – 11 г.
2. Котлети

Можна подавати в гарячому вигляді з гарніром або в холодному як перекус.
- відварений буряк - 3 штуки;
- манка - 100 г;
- яйце;
- часник - 3 зубчики;
- олія для смаження;
- сіль|соль|, перець.
Як готувати:
- Натріть очищений буряк.
- Пропустіть через прес часник.
- Змішайте буряк, часник, манну крупу, яйце. Посоліть, поперчіть.
- Сформуйте з «фаршу» котлети і обсмажте на олії з двох сторін на невеликому вогні.
КБЖУ на 100 г: 151 ккал, білки – 4,1 г, жири – 6,5 г, вуглеводи – 18,2 г.
3. Крем-суп

З буряка виходить ніжний та ароматний крем-суп. Готувати можна на м'ясному, овочевому бульйоні, з|із| додаванням вершків або без. Пропонуємо рецепт вершкового крем-супу для вегетаріанців.
Що знадобиться:
- буряк - 500 г;
- картопля - 500 г;
- морква - 80 г;
- цибуля - 150 г;
- овочевий бульйон - 1 л;
- зубчик часнику;
- вершки 9% - 300 мл;
- оливкова олія для смаження;
- сіль|соль|, перець.
Як готувати:
- Натріть на великій тертці очищені буряки та морква.
- Наріжте картопля на невеликі кубики.
- Подрібніть цибуля і часник.
- Гасіть усі підготовлені інгредієнти на оливковій олії 15 хвилин під кришкою.
- Закип'ятіть бульйон, опустіть у нього тушковані овочі. Посоліть, поперчіть.
- Варіть 15 хвилин, а потім подрібніть блендером.
- Влийте вершки, збийте, підігрійте та подавайте.
КБЖУ на 100 г: 47 ккал, білки – 1,2 г, жири – 1,7 г, вуглеводи – 6,7 г.
4. Мармелад
З буряка виходить гарний та смачний мармелад. Рецепт не містить цукру, мед додайте за бажанням.
Що знадобиться:
- відварений буряк - 3 штуки;
- чорнослив - 150 г;
- волоські горіхи - 50 г;
- вода - 100 мл;
- желатин - 20 г;
- столова ложка меду;
- кокосова стружка - 20 г.
Як готувати:
- Почистіть і натріть на середній терці буряки.
- Розмішайте желатин у холодній воді та залиште набухати.
- Промийте чорнослив, нарубайте разом з горіхами і змішайте з буряком.
- Додати мед і перемішайте масу, що вийшла.
- Нагрійте желатин на водяній бані перед розчиненням. Не давайте закипіти.
- Влийте желатин, перемішайте. Розподіліть масу у формі, застеленій пергаментним папером або харчовою плівкою.
- Поставте застигати в холодильник.
- Наріжте застиглу масу на шматочки і обваляйте в кокосовій стружці.
КБЖУ на 100 г: 227 ккал, білки – 4,1 г, жири – 11,6 г, вуглеводи – 28,7 г.
5. Вітамінний коктейль

Корисний напій, який вгамує спрагу і зарядить енергією. Коктейль містить вітаміни С та В2, фосфор, магній, калій, залізо. Знадобиться відварений буряк, грейпфрут та червоне яблуко. Кількість залежить від порцій та обсягу інгредієнтів.
Як готувати:
- Виріжте з яблука серцевину, розріжте на шматочки.
- Зніміть з грейпфрута шкірку, розділіть на часточки.
- Очистіть буряк, наріжте шматочками.
- Перемішайте підготовлені інгредієнти та подрібніть блендером.
- Процідіть пюре через сито, за бажанням додайте лід, прикрасьте лимоном.
КБЖУ на 100 г: 36 ккал, білки – 0,8 г, жири – 0,2 г, вуглеводи – 7,9 г.
Любите буряки? Які страви готуєте? Поділіться у коментарях.