СПОРТ » Харчування » 5 пп-рецептів із буряком - СПОРТ

5 пп-рецептів із буряком - СПОРТ

18 липень, 2025 0

І чому варто включити коренеплід до раціону.

Буряк - нечаста гостя на буденному столі. У кращому випадку коренеплід періодично потрапляє до салатів та борщів. Нехтувати буряком не варто: це багатий на елементи і вітаміни овоч, з якого можна готувати основні страви, салати, гарніри і навіть десерти. "Ваш спорт" підібрав прості рецепти з буряком.

1. Салат з авокадо

Буряк підходить не лише для вінегрету

Простий та корисний салат, який підійде для сніданку чи перекушування. Що знадобиться:

Шукайте інформацію про захворювання та їх лікування в Медичний довідник, щоб бути обізнаним.

  • відварений буряк - 3 штуки;
  • авокадо;
  • чорнослив - 6 штук;
  • волоські горіхи;
  • гарбузове насіння;
  • столова ложка лимонного соку;
  • сіль.

Буряк та авокадо очистіть і наріжте кубиками. Порубайте чорнослив та горіхи. Перемішайте всі інгредієнти, посоліть та заправте лимонним соком.

КБЖУ на 100 г: 155 ккал, білки – 3,2 г, жири – 11 г, вуглеводи – 11 г.

Калорійність вареного буряка - 49 ккал, свіжого - 42 ккал на 100 г. При цьому відварний коренеплід краще засвоюється.

2. Котлети

Дієтичні котлети з буряка

Можна подавати в гарячому вигляді з гарніром або в холодному як перекус.

  • відварений буряк - 3 штуки;
  • манка - 100 г;
  • яйце;
  • часник - 3 зубчики;
  • олія для смаження;
  • сіль|соль|, перець.

Як готувати:

  1. Натріть очищений буряк.
  2. Пропустіть через прес часник.
  3. Змішайте буряк, часник, манну крупу, яйце. Посоліть, поперчіть.
  4. Сформуйте з «фаршу» котлети і обсмажте на олії з двох сторін на невеликому вогні.

КБЖУ на 100 г: 151 ккал, білки – 4,1 г, жири – 6,5 г, вуглеводи – 18,2 г.

Варіть неочищений буряк у несоленій воді, а краще запікайте. Так вона збереже максимальну користь.

3. Крем-суп

Ніжний крем-суп з овочів та вершків

З буряка виходить ніжний та ароматний крем-суп. Готувати можна на м'ясному, овочевому бульйоні, з|із| додаванням вершків або без. Пропонуємо рецепт вершкового крем-супу для вегетаріанців.

Що знадобиться:

  • буряк - 500 г;
  • картопля - 500 г;
  • морква - 80 г;
  • цибуля - 150 г;
  • овочевий бульйон - 1 л;
  • зубчик часнику;
  • вершки 9% - 300 мл;
  • оливкова олія для смаження;
  • сіль|соль|, перець.

Як готувати:

  1. Натріть на великій тертці очищені буряки та морква.
  2. Наріжте картопля на невеликі кубики.
  3. Подрібніть цибуля і часник.
  4. Гасіть усі підготовлені інгредієнти на оливковій олії 15 хвилин під кришкою.
  5. Закип'ятіть бульйон, опустіть у нього тушковані овочі. Посоліть, поперчіть.
  6. Варіть 15 хвилин, а потім подрібніть блендером.
  7. Влийте вершки, збийте, підігрійте та подавайте.

КБЖУ на 100 г: 47 ккал, білки – 1,2 г, жири – 1,7 г, вуглеводи – 6,7 г.

Буряк має невеликий проносний ефект. Небажано переїдати буряки, особливо якщо маєте проблеми із травленням.

4. Мармелад

З буряка виходить гарний та смачний мармелад. Рецепт не містить цукру, мед додайте за бажанням.

Що знадобиться:

  • відварений буряк - 3 штуки;
  • чорнослив - 150 г;
  • волоські горіхи - 50 г;
  • вода - 100 мл;
  • желатин - 20 г;
  • столова ложка меду;
  • кокосова стружка - 20 г.

Як готувати:

  1. Почистіть і натріть на середній терці буряки.
  2. Розмішайте желатин у холодній воді та залиште набухати.
  3. Промийте чорнослив, нарубайте разом з горіхами і змішайте з буряком.
  4. Додати мед і перемішайте масу, що вийшла.
  5. Нагрійте желатин на водяній бані перед розчиненням. Не давайте закипіти.
  6. Влийте желатин, перемішайте. Розподіліть масу у формі, застеленій пергаментним папером або харчовою плівкою.
  7. Поставте застигати в холодильник.
  8. Наріжте застиглу масу на шматочки і обваляйте в кокосовій стружці.

КБЖУ на 100 г: 227 ккал, білки – 4,1 г, жири – 11,6 г, вуглеводи – 28,7 г.

Відварений буряк має високий глікемічний індекс - 65. ГІ свіжого коренеплоду - 30.

5. Вітамінний коктейль

Освіжаючий коктейль із простих інгредієнтів

Корисний напій, який вгамує спрагу і зарядить енергією. Коктейль містить вітаміни С та В2, фосфор, магній, калій, залізо. Знадобиться відварений буряк, грейпфрут та червоне яблуко. Кількість залежить від порцій та обсягу інгредієнтів.

Як готувати:

  1. Виріжте з яблука серцевину, розріжте на шматочки.
  2. Зніміть з грейпфрута шкірку, розділіть на часточки.
  3. Очистіть буряк, наріжте шматочками.
  4. Перемішайте підготовлені інгредієнти та подрібніть блендером.
  5. Процідіть пюре через сито, за бажанням додайте лід, прикрасьте лимоном.

КБЖУ на 100 г: 36 ккал, білки – 0,8 г, жири – 0,2 г, вуглеводи – 7,9 г.

Добова норма для дорослої людини – 250 г відвареного буряка. При схудненні їжте буряки не більше двох разів на тиждень.

Любите буряки? Які страви готуєте? Поділіться у коментарях.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий