Не варто зрізати найкорисніше
6 продуктів, які краще їсти зі шкіркою - СПОРТ
За традицією більшість овочів та фруктів очищається перед приготуванням. Однак шкірка - частина плода, в якій міститься не менше, а іноді більше корисних речовин, ніж у м'якоті. «Ваш спорт» зібрав список продуктів, які рекомендується їсти разом із шкіркою.
Зміст
1. Ківі

Так, цей непоказний фрукт із щетинистою шкіркою краще є цілком. Шкірка містить багато клітковини, яка живить мікробіоту та допомагає перистальтиці кишечника, а отже, покращує травлення. Також до складу входять вітаміни А, групи, С, РР, Е. Шкірка зміцнить імунітет, покращить стан шкіри, підніме настрій, нормалізує роботу серцево-судинної системи.
Вивчайте техніку зварювання на Сайт про зварку, щоб опанувати нову навичку.
Чисто психологічно змусити себе з'їсти непривабливу шкірку не так просто. Для полегшення завдання рекомендується подрібнити цілий ківі для приготування смузі або нарізати маленькими шматочками та додати до каші.
2. Картопля

Найбільш корисне приготування картоплі – запікання разом із шкіркою. У такому вигляді в бульбах зберігається більшість корисних речовин, зокрема вітамін С (приблизно 60% руйнується при варінні без шкірки).
У шкірці картоплі містяться вітаміни С, групи В, РР, калій, залізо, марганець, мідь. Страви з цілою картоплею стимулюють імунітет, зміцнюють стінки судин, нормалізують роботу нервової системи, допомагають відновити пошкоджені м'язові волокна та кісткову тканину. Крім того, безпосередньо під шкіркою накопичується найбільше рослинного білка.
3. Морква

Цей овоч також прийнято чистити перед приготуванням.
Як і в самій моркві, шкірка містить бета-каротин, вітамін А, кремній, марганець, мідь, кобальт, молібден. Морква підтримує здоров'я очей, шкіри, волосся, зміцнює імунітет, сприяє синтезу колагену та безлічі ферментів.
4. Банан

Якщо зі шкіркою ківі ще можна впоратися, то шкірку банана точно ніхто не буде. Це досить несмачний, сильно в'яжучий продукт. Проте шкірка банана містить цінну речовину – лютеїн. Це пігмент, який і надає фруктові жовтого забарвлення. В організмі людини лютеїн не синтезується і має надходити разом із їжею. Речовина міститься в оболонці, сітківці ока, райдужці, кришталику та підтримує наш зір.
Також шкірка банана містить багато калію, корисного для серця, судин та розумової діяльності. В'яжуча властивість стане в нагоді людям, які страждають на гастрит.
5. Цитрусові

Шкірка лимонів, апельсинів, мандаринів ароматна і терпка, але на смак гірка, тому навіть свіжі соки краще готувати тільки з м'якоті. Однак шкірку все ж таки не варто викидати. У ній містяться велика кількість вітаміну С, клітковина, ефірні олії, флавоноїди.
Додана до страв цедра підтримає здоров'я серця та судин, підніме настрій, відновить роботу нервової системи, покращить стан шкіри, нігтів, волосся.
6. Баклажани

Часто шкірка баклажанів гірчить, тому її прийнято зрізати. Однак фіолетовий колір вказує, що у шкірці багато антоціанів. Це антиоксиданти, які бережуть клітини від ушкоджень, зберігають молодість та запобігають розвитку раку.
Їсте овочі та фрукти зі шкіркою чи обов'язково чистите? Розкажіть у коментарях.