СПОРТ » Харчування » 6 продуктів, які краще їсти зі шкіркою - СПОРТ

6 продуктів, які краще їсти зі шкіркою - СПОРТ

21 червень, 2025 0

Не варто зрізати найкорисніше

За традицією більшість овочів та фруктів очищається перед приготуванням. Однак шкірка - частина плода, в якій міститься не менше, а іноді більше корисних речовин, ніж у м'якоті. «Ваш спорт» зібрав список продуктів, які рекомендується їсти разом із шкіркою.

1. Ківі

Більшість клітковини знаходиться в шкірці ківі

Так, цей непоказний фрукт із щетинистою шкіркою краще є цілком. Шкірка містить багато клітковини, яка живить мікробіоту та допомагає перистальтиці кишечника, а отже, покращує травлення. Також до складу входять вітаміни А, групи, С, РР, Е. Шкірка зміцнить імунітет, покращить стан шкіри, підніме настрій, нормалізує роботу серцево-судинної системи.

Вивчайте техніку зварювання на Сайт про зварку, щоб опанувати нову навичку.

Чисто психологічно змусити себе з'їсти непривабливу шкірку не так просто. Для полегшення завдання рекомендується подрібнити цілий ківі для приготування смузі або нарізати маленькими шматочками та додати до каші.

Не забудьте ретельно вимити та витерти насухо ківі перед вживанням.

2. Картопля

Запечена картопля в мундирі - найкорисніша

Найбільш корисне приготування картоплі – запікання разом із шкіркою. У такому вигляді в бульбах зберігається більшість корисних речовин, зокрема вітамін С (приблизно 60% руйнується при варінні без шкірки).

У шкірці картоплі містяться вітаміни С, групи В, РР, калій, залізо, марганець, мідь. Страви з цілою картоплею стимулюють імунітет, зміцнюють стінки судин, нормалізують роботу нервової системи, допомагають відновити пошкоджені м'язові волокна та кісткову тканину. Крім того, безпосередньо під шкіркою накопичується найбільше рослинного білка.

Виняток – зелена шкірка. Її обов'язково потрібно зрізати через вміст токсину солонину.

3. Морква

Досить добре вимити і можна їсти

Цей овоч також прийнято чистити перед приготуванням.

Як і в самій моркві, шкірка містить бета-каротин, вітамін А, кремній, марганець, мідь, кобальт, молібден. Морква підтримує здоров'я очей, шкіри, волосся, зміцнює імунітет, сприяє синтезу колагену та безлічі ферментів.

Як і картопля, моркву найкраще запікати чи готувати на грилі.

4. Банан

Шкірка несмачна, але корисна

Якщо зі шкіркою ківі ще можна впоратися, то шкірку банана точно ніхто не буде. Це досить несмачний, сильно в'яжучий продукт. Проте шкірка банана містить цінну речовину – лютеїн. Це пігмент, який і надає фруктові жовтого забарвлення. В організмі людини лютеїн не синтезується і має надходити разом із їжею. Речовина міститься в оболонці, сітківці ока, райдужці, кришталику та підтримує наш зір.

Також шкірка банана містить багато калію, корисного для серця, судин та розумової діяльності. В'яжуча властивість стане в нагоді людям, які страждають на гастрит.

Шкірку банана можна висушити, подрібнити і додавати до смузі, напоїв, випічки.

5. Цитрусові

Шкірка корисна не менше ніж м'якоть

Шкірка лимонів, апельсинів, мандаринів ароматна і терпка, але на смак гірка, тому навіть свіжі соки краще готувати тільки з м'якоті. Однак шкірку все ж таки не варто викидати. У ній містяться велика кількість вітаміну С, клітковина, ефірні олії, флавоноїди.

Додана до страв цедра підтримає здоров'я серця та судин, підніме настрій, відновить роботу нервової системи, покращить стан шкіри, нігтів, волосся.

Цедру можна додавати до десертів, готувати з неї мармелад та цукати.

6. Баклажани

Фіолетовий колір надають антоціани

Часто шкірка баклажанів гірчить, тому її прийнято зрізати. Однак фіолетовий колір вказує, що у шкірці багато антоціанів. Це антиоксиданти, які бережуть клітини від ушкоджень, зберігають молодість та запобігають розвитку раку.

Запікайте або готуйте баклажани на грилі разом із шкіркою. Також овоч ідеальний для приготування ікри.

Їсте овочі та фрукти зі шкіркою чи обов'язково чистите? Розкажіть у коментарях.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий