СПОРТ » Харчування » 5 причин включити авокадо в щоденний раціон харчування

5 причин включити авокадо в щоденний раціон харчування

26 червень, 2025 0

Корисні властивості зеленого фрукта для пам'яті, судин та фігури.

Авокадо - фрукт з темною шкіркою і блідо-зеленою м'якоттю. Через форму авокадо також називають алігаторовою грушею. Цей фрукт містить рослинні жири (до 40%), вітаміни Е, D, К, групи В, магній, калій, фосфор. «Ваш спорт» розповідає, чим гарний авокадо і чому варто включити його в звичний раціон.

1. Допомагає схуднути

Відмінно підходить для сніданку у поєднанні з білками

Фрукт досить калорійний: 160 ккал за 100 р. Співвідношення БЖУ:

Знайдіть найкращі посилання для просування в Найкращі посилання, щоб оптимізувати ваш сайт.

  • білки — до 2 г;
  • жири — до 30 г;
  • вуглеводи - До 1,8 р.

Велика кількість жиру не повинно лякати, швидше, навпаки. Через жири, що містяться в м'якоті, і малої кількості цукру авокадо повільно перетравлюється і дає почуття ситості до наступного прийому їжі. Крім того, авокадо містить мононенасичені жири, які легко засвоюються без зайвих витрат енергії та відчуття тяжкості в животі. Відмінно підходить для сніданку в поєднанні з сиром і яйцем.

Авокадо — лідер зі змісту манногептулози. Це моносахарид, який перешкоджає повному засвоєнню глюкози. У результаті клітини отримують менше енергії при звичайному харчуванні. Таке внутрішнє «голодування» також сприяє схуднення.

2. Поліпшує стан шкіри

Жири розгладжують шкіру та роблять клітини пружними

Часто на основі мякоти авокадо або його масла роблять маски для обличчя і волосся. Однак можна впливати на шкіру не тільки зовні, але і зсередини. Завдяки високій концентрації жирів і «вітамінів молодості» Е і А м'якоть фрукта допомагає боротися з дрібними зморшками та сухістю шкіри та волосся.

На відміну від звичних соковитих фруктів воскова м'якоть авокадо несолодка, тому фрукт часто додають у овочеві салати і навіть підсолюють.

3. Відновлює нервову систему

Авокадо продовжує молодість та стимулює роботу мозку

Поліненасичені жирні кислоти необхідні для нормальної роботи мозку та нервової системи. Авокадо рекомендується їсти для стимулювання пам'яті та розумової діяльності. Також через вміст антиоксидантів (вітамінів А, Е, К) є профілактичним засобом від ранньої деменції і, можливо, хвороби Альцгеймера. В цілому позитивно впливає на нервову систему, допомагає відновитися після стресу і знімає втому.

Шкірка і кісточка містять токсин персин. У людей викликає алергічну реакцію і проблеми з травленням, тому шкірку обов'язково зрізають.

4. Стимулює травлення

Клітковина та олія допомагають травленню

Авокадо захищає слизову оболонку шлунка від ушкоджень, а також сприяє відновленню печінки. Крім того, м'якоть цілого плода в середньому містить 14 г клітковини. Це хороше середовище для розвитку бактерій - благотворної кишкової мікрофлори, яка стимулює роботу кишечника і рятує від запорів.

Вибирайте м'які плоди з темною шкіркою. М'якуш стиглого авокадо ніжний, маслянистий з приємним ароматом кедрових горішків. Жорсткий фрукт зі світло-зеленою шкіркою недозрілий і гіркий.

5. Знижує ризик серцево-судинних захворювань

Мікроелементи, вітаміни групи В, жири допомагають роботі серця та судин

Авокадо має властивість знижувати артеріальний тиск, тому рекомендується людям із гіпертензією. Жири, що містяться, роблять судини еластичними і поліпшують їх прохідність. При цьому авокадо не містить холестерин. Вітаміни групи В, зокрема рибофлавін (В2), беруть участь в утворенні клітин крові. Також важливу роль відіграють мікроелементи, що входять до складу:

  • калій - Стимулює роботу серцевих м'язів;
  • мідь - перешкоджає недокрів'ю;
  • залізо — входить до складу кров'яних тілець і переносить кисень кожній клітині.
Авокадо рекомендується людям, які страждають на діабет другого типу. М'якуш фрукта допомагає підтримувати рівень глюкози в крові.

Любите авокадо? Поділіться в коментарях, як часто їсте фрукт і з чим готуєте.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий