СПОРТ » Харчування » 7 кулінарних хитрощів, які збережуть корисні властивості продуктів - СПОРТ

7 кулінарних хитрощів, які збережуть корисні властивості продуктів - СПОРТ

28 травень, 2025 0

Як готувати, щоб отримати здорову їжу

Більшість необхідних організму людини речовин випаровується або розпадається після термічної обробки. В результаті від 24 г білка в сухій сочевиці залишається 7 г після варіння. Відварена картопля втрачає 60% вітаміну С, а смажене м'ясо - повністю вітамін В12. "Ваш спорт" ділиться секретами готування, щоб у продуктах залишалося максимум користі.

1. Готуйте в духовці та на пару


М'ясо на грилі зберігає більше вітамінів, ніж на сковороді

Вважається, що це найкорисніші та найбезпечніші способи обробки їжі.

Піклуйтесь про котів із Дряпанки для котів, щоб забезпечити їм комфорт.

М'ясо, зокрема рибу, краще запікати у фользі. Так страва краще прогріється і просочиться власним соком. Втрата хімічного складу буде мінімальною, збережеться навіть вода. Овочі готуйте на пару. На відміну від варіння, вітаміни не перейдуть у воду і залишаться в блюді.

Овочі можна варити або гасити, якщо не зливатимете воду.

2. Наріжте більше

Чим більша, тим менше втрати соку з корисними речовинами

Свіжі овочі для салатів рекомендується нарізати якнайбільше. У такому вигляді збережеться більше вітамінів. Навпаки, велика кількість корисних речовин витікає разом із соком при дрібній нарізці.

Помідори ріжте часточками, огірки, редька - великими півкуточками, цибуля, солодкий перець - півкільцями. Салат та зелень рвіть руками.

У духовці та на пару готуйте овочі повністю. Розрізайте вже у тарілці.

3. Замініть білий хліб у котлетах

Кабачок - альтернатива хлібу до котлет

Для клейкості та легкості у фарш традиційно додають м'якуш білого хліба. Однак це зайві, «порожні» вуглеводи, які можна замінити на корисніший інгредієнт. Наприклад, додайте збитий яєчний білок або дрібно натертий кабачок.

Найкорисніші котлети виходять на пару або сухій сковороді з антипригарним покриттям.

4. Додайте кунжут

Насіння підійде більшості страв

У насінні багато поліненасичених жирних кислот, магнію, заліза та кальцію. Якщо не піддавати термічній обробці, всі елементи залишаться у незмінному вигляді та доповнять страву.

Кладіть кунжут в овочеві салати та рагу, достатньо однієї чайної ложки. Добре поєднується з морквою, грибами, кабачками. Посипайте насінням запечені баклажани та тушковані шматочки м'яса. З фініків, чорносливу, кураги зробіть домашні цукерки та обваляйте у кунжуті.

5. Печіть з цільнозернового борошна

Не менш смачними виходять оладки з цільнозернового борошна

Після обробки зерна в муці вищого гатунку по суті залишаються тільки вуглеводи на відміну від цільнозернової, в якій зберігається більшість вітамінів і елементів. (0,57 та 2,5 мг), магнію (16 та 94 мг).

Цільнозернове борошно підійде не тільки для випікання хліба. Смачними виходять кекси, пироги, оладки, печиво.

6. Замініть олію у випічці

Банани відмінно підходять на роль олії у випічці

Щоб знизити калорійність та кількість жирів у випічці, використовуйте замість вершкового масла пюре з банана, яблука, батату, кабачка чи гарбуза. Це зробить випічку повітряною та додасть клітковини. Заміна пропорційна: 100 г олії дорівнюють 100 г пюре. Також легша альтернатива - маргарин, який містить рослинні жири. Олію в кремі замінять сир, жирна сметана, вершки.

Більш рідка заміна потребує більшої кількості борошна.

7. Готуйте зі шкіркою

У мундирі – найкорисніший спосіб приготування картоплі

Деякі овочі та фрукти корисніше їсти зі шкіркою: так отримаєте максимум клітковини та вітамінів. Моркву та картоплю краще відварювати неочищеними. Варена і запечена в мундирі картопля вважається найбільш корисною, оскільки зберігає максимум вітаміну С.

Якщо все ж таки очищаєте овочі, робіть це безпосередньо перед готуванням. Не вимочуйте у воді довгий час і не зберігайте у очищеному вигляді.

Знаєте ще способи зробити страви максимально корисними?

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий