Як готувати, щоб отримати здорову їжу
7 кулінарних хитрощів, які збережуть корисні властивості продуктів - СПОРТ
Більшість необхідних організму людини речовин випаровується або розпадається після термічної обробки. В результаті від 24 г білка в сухій сочевиці залишається 7 г після варіння. Відварена картопля втрачає 60% вітаміну С, а смажене м'ясо - повністю вітамін В12. "Ваш спорт" ділиться секретами готування, щоб у продуктах залишалося максимум користі.
Зміст
1. Готуйте в духовці та на пару
Вважається, що це найкорисніші та найбезпечніші способи обробки їжі.
Піклуйтесь про котів із Дряпанки для котів, щоб забезпечити їм комфорт.
М'ясо, зокрема рибу, краще запікати у фользі. Так страва краще прогріється і просочиться власним соком. Втрата хімічного складу буде мінімальною, збережеться навіть вода. Овочі готуйте на пару. На відміну від варіння, вітаміни не перейдуть у воду і залишаться в блюді.
2. Наріжте більше

Свіжі овочі для салатів рекомендується нарізати якнайбільше. У такому вигляді збережеться більше вітамінів. Навпаки, велика кількість корисних речовин витікає разом із соком при дрібній нарізці.
Помідори ріжте часточками, огірки, редька - великими півкуточками, цибуля, солодкий перець - півкільцями. Салат та зелень рвіть руками.
3. Замініть білий хліб у котлетах

Для клейкості та легкості у фарш традиційно додають м'якуш білого хліба. Однак це зайві, «порожні» вуглеводи, які можна замінити на корисніший інгредієнт. Наприклад, додайте збитий яєчний білок або дрібно натертий кабачок.
4. Додайте кунжут

У насінні багато поліненасичених жирних кислот, магнію, заліза та кальцію. Якщо не піддавати термічній обробці, всі елементи залишаться у незмінному вигляді та доповнять страву.
Кладіть кунжут в овочеві салати та рагу, достатньо однієї чайної ложки. Добре поєднується з морквою, грибами, кабачками. Посипайте насінням запечені баклажани та тушковані шматочки м'яса. З фініків, чорносливу, кураги зробіть домашні цукерки та обваляйте у кунжуті.
5. Печіть з цільнозернового борошна

Після обробки зерна в муці вищого гатунку по суті залишаються тільки вуглеводи на відміну від цільнозернової, в якій зберігається більшість вітамінів і елементів. (0,57 та 2,5 мг), магнію (16 та 94 мг).
6. Замініть олію у випічці

Щоб знизити калорійність та кількість жирів у випічці, використовуйте замість вершкового масла пюре з банана, яблука, батату, кабачка чи гарбуза. Це зробить випічку повітряною та додасть клітковини. Заміна пропорційна: 100 г олії дорівнюють 100 г пюре. Також легша альтернатива - маргарин, який містить рослинні жири. Олію в кремі замінять сир, жирна сметана, вершки.
7. Готуйте зі шкіркою

Деякі овочі та фрукти корисніше їсти зі шкіркою: так отримаєте максимум клітковини та вітамінів. Моркву та картоплю краще відварювати неочищеними. Варена і запечена в мундирі картопля вважається найбільш корисною, оскільки зберігає максимум вітаміну С.
Знаєте ще способи зробити страви максимально корисними?