СПОРТ » Харчування » 5 причин включити гарбуз до раціону - СПОРТ

5 причин включити гарбуз до раціону - СПОРТ

15 квітень, 2025 0

Корисна для шкіри, травлення та зору

Гарбуз не частий гість на буденному столі, хоча з нього можна готувати перші, другі страви і навіть десерти. Цей овоч (хоча є думка, що гарбуз — фрукт і навіть ягода) не тільки смачний і поживний, а й корисний. «Ваш спорт» розповідає, чому варто частіше їсти гарбуз.

1. Допомагає зору

Помаранчевий колір гарбуза – ознака великої кількості бета-каротину

У гарбузі багато бета-каротину – 1,5 мг на 100 г, що покриває добову норму майже на 30%. Саме завдяки каротину гарбуз має гарний оранжевий колір. З бета-каротину утворюється вітамін А (ретинол) - незамінна речовина, яка не виробляється організмом.

Огляньте добірку українських сайтів у Каталог сайтів України, щоб знайти потрібний ресурс.

Одна з функцій вітаміну А – підтримання нормальної роботи клітин сітківки ока. Дефіцит вітаміну призводить до розвитку «курячої сліпоти», підвищення сльозоточивості, свербіння в очах (відчуття піску), порушення сприйняття кольору.

Для засвоєння вітаміну А потрібні жири, тому готуйте гарбуз із вершками, вершковим або олією.

2. Поліпшує стан шкіри

Ретинол продовжує молодість шкіри

Знову ж таки справа в бета-каротині. Недарма багато кремів для рук і загоєння ран містять вітамін А — він сприяє поділу і росту клітин, уповільнює їхнє старіння. Лушпиння шкіри, довго не гояться порізи, ламкі нігті можуть сигналізувати про нестачу вітаміну А. Допомагати шкірі можна не лише зовні, а й зсередини, наприклад, заповнюючи норму бета-каротину стравами з гарбуза.

Крім вітаміну А шкірі допомагають аскорбінова кислота, яка надає клітинам пружність, і кремній. Цей елемент бере участь у синтезі колагену – головного компонента шкіри та м'язів. 100 г гарбуза міститься 30 мг кремнію, що повністю покриває добову норму.

Варто пам'ятати, що вітамін А накопичується в організмі, тому можливе передозування. Добова норма для дорослої людини – 700-900 мкг, для дітей – 300-600 мкг.

3. Допомагає травленню

Гарбуз відмінно підходить для солодкої начинки

Гарбуз має волокнисту м'якоть, що говорить про великий вміст клітковини. калорій при схудненні.

Щоб зберегти клітковину, вітаміни та мікроелементи, запікайте гарбуз у духовці – як гарнір із часником та грибами або як десерт у карамелі.

4. Зміцнює серцево-судинну систему

З гарбуза виходять ситні та корисні супи

Цьому допомагають гарбуза, що містяться в м'якоті, вітамін С, мідь і калій. На 100 г гарбуза припадає 8 мг аскорбінової кислоти та 204 мг калію. Це небагато, приблизно 8% норми. Міді більше – 180 мкг або 18% від добової потреби. Однак гарбуз цілком може стати додатковим джерелом речовин і при цьому урізноманітнити меню.

Вітамін С покращує прохідність судин, робить їх стінки еластичними та міцними. Мідь бере участь у синтезі заліза – головного компонента клітин крові. Калій допомагає зберігати тонус серцевих м'язів, сприяє скороченню і розслабленню.

Гарбуз відноситься до крохмалистих овочів і добре поєднується з бобовими, злаками, картоплею та зеленими овочами. Також відмінні компаньйони – молочні продукти, наприклад, вершки, сметана, сир та сир.

5. Підвищує імунітет

Кобальт, що міститься в гарбузі, підвищує імунітет, що особливо важливо в холодну пору року

Активує лейкоцити "непомітний" мікроелемент - кобальт. 100 г гарбуза міститься 1 мкг кобальту або 10% від добової норми. Крім імунітету, кобальт підтримує нервову систему. Дефіцит елемента призводить до слабкості, швидкої стомлюваності, зниження апетиту, погіршення пам'яті.

У холодний осінній день зігріє та захистить від застуди крем-суп із гарбуза. Краще готувати з вершками – так смачніше та ситніше, а жири допомагають засвоєнню вітаміну А.

Любите гарбуз? Розкажіть у коментарях, як і з чим готуєте.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий