Корисна для шкіри, травлення та зору
5 причин включити гарбуз до раціону - СПОРТ
Гарбуз не частий гість на буденному столі, хоча з нього можна готувати перші, другі страви і навіть десерти. Цей овоч (хоча є думка, що гарбуз — фрукт і навіть ягода) не тільки смачний і поживний, а й корисний. «Ваш спорт» розповідає, чому варто частіше їсти гарбуз.
Зміст
1. Допомагає зору

У гарбузі багато бета-каротину – 1,5 мг на 100 г, що покриває добову норму майже на 30%. Саме завдяки каротину гарбуз має гарний оранжевий колір. З бета-каротину утворюється вітамін А (ретинол) - незамінна речовина, яка не виробляється організмом.
Огляньте добірку українських сайтів у Каталог сайтів України, щоб знайти потрібний ресурс.
Одна з функцій вітаміну А – підтримання нормальної роботи клітин сітківки ока. Дефіцит вітаміну призводить до розвитку «курячої сліпоти», підвищення сльозоточивості, свербіння в очах (відчуття піску), порушення сприйняття кольору.
2. Поліпшує стан шкіри

Знову ж таки справа в бета-каротині. Недарма багато кремів для рук і загоєння ран містять вітамін А — він сприяє поділу і росту клітин, уповільнює їхнє старіння. Лушпиння шкіри, довго не гояться порізи, ламкі нігті можуть сигналізувати про нестачу вітаміну А. Допомагати шкірі можна не лише зовні, а й зсередини, наприклад, заповнюючи норму бета-каротину стравами з гарбуза.
Крім вітаміну А шкірі допомагають аскорбінова кислота, яка надає клітинам пружність, і кремній. Цей елемент бере участь у синтезі колагену – головного компонента шкіри та м'язів. 100 г гарбуза міститься 30 мг кремнію, що повністю покриває добову норму.
3. Допомагає травленню

Гарбуз має волокнисту м'якоть, що говорить про великий вміст клітковини. калорій при схудненні.
4. Зміцнює серцево-судинну систему

Цьому допомагають гарбуза, що містяться в м'якоті, вітамін С, мідь і калій. На 100 г гарбуза припадає 8 мг аскорбінової кислоти та 204 мг калію. Це небагато, приблизно 8% норми. Міді більше – 180 мкг або 18% від добової потреби. Однак гарбуз цілком може стати додатковим джерелом речовин і при цьому урізноманітнити меню.
Вітамін С покращує прохідність судин, робить їх стінки еластичними та міцними. Мідь бере участь у синтезі заліза – головного компонента клітин крові. Калій допомагає зберігати тонус серцевих м'язів, сприяє скороченню і розслабленню.
5. Підвищує імунітет

Активує лейкоцити "непомітний" мікроелемент - кобальт. 100 г гарбуза міститься 1 мкг кобальту або 10% від добової норми. Крім імунітету, кобальт підтримує нервову систему. Дефіцит елемента призводить до слабкості, швидкої стомлюваності, зниження апетиту, погіршення пам'яті.
Любите гарбуз? Розкажіть у коментарях, як і з чим готуєте.