Продукти для мозку та пам'яті при розумовій роботі
Їжа – одна з ключових фізіологічних потреб кожного живого організму. Здоров'я та самопочуття людини залежать від того, що входить до щоденного раціону харчування. Однак більшість людей сприймають їжу лише як можливість вгамувати голод, не особливо замислюючись, чи відповідає звичний набір продуктів біологічним потребам, чи отримує організм з їжею все необхідне.
Унікальні помічники для ефективної роботи мозку
Людський мозок – найскладніший інструмент. Його робота неможлива без повноцінного харчування, багатого на білки, амінокислоти, антиоксиданти, мікро- і макроелементи, вуглеводи, вітаміни, поліненасичені жири. Якщо вірити дослідженням, після досягнення 20-річного віку, клітини мозку починають відмирати і вже до 60 років їх кількість скорочується на одну десяту. Рік від року здатність до аналізу, пам'ять та мислення погіршуються, що негативно відбивається і на якості життя.
Відомі спортсмени, наприклад, Даніель Негреану, дотримуються особливого режиму харчування та дієти, які допомагають підвищити силу, витривалість, інші фізичні показники, сприяють формуванню здорового та красивого тіла. Не менш важливо ретельно стежити за правильним раціоном ще й тому, що це дозволяє вирішувати найскладніші завдання. Особливо людям, зайнятим напруженою розумовою роботою: програмістам, шахістам, гравцям у карти. При інтелектуальній праці саме мозок стає основним діючим органом. Для ефективного виконання такої роботи дуже важливо включати в раціон харчування корисні продукти для мозку та пам'яті.
Топ-10 продуктів, необхідних при напруженій розумовій роботі
Дослідження, які проводяться з ініціативи Всесвітньої організації Охорони здоров'я, дозволили виявити значний перелік продуктів, що стимулюють мозкову діяльність. Дієтологи впевнені, що регулярно включаючи ці продукти до свого раціону, можна значно покращити роботу мозку.
- Волоські горіхи - Джерело Омега-3 і білка. Вони багато лецитину, що активізує когнітивні функції (пам'ять, інтелект), і навіть горіхи підвищують рівень серотоніну, допомагаючи справлятися з депресією.
- Журавлина. У ній удосталь містяться антиоксиданти – особливі речовини, які захищають клітини від руйнівного впливу вільних радикалів, що ушкоджують міжклітинні мембрани. Антиоксиданти покращують пам'ять, пізнавальну функцію мозку. Крім того, болотяна ягода — найкращий захисник від серцево-судинних патологій та від злоякісних утворень. Журавлина сприяє збереженню клітин головного мозку після інсульту.
- Зелений чай. Ароматний напій не просто зігріває в холоди, але дозволяє на довгі роки залишатися в твердій пам'яті та здоровому глузді. Вчені з Японії довели, що зелений чай перешкоджає зниженню розумових функцій у людей похилого віку.
- Каррі. Куркумін, що міститься у східній спеції, стимулює виведення бета-амілоїдів (англ. amyloid beta) з головного мозку. Його накопичення у вигляді бляшок – одна з характерних ознак хвороби Альцгеймера.
- Лосось та інші сорти жирної риби (зубатка, скумбрія) містять рекордну кількість Omega-3 жирних кислот. Саме вони є будівельним матеріалом для мієліну. Ця речовина необхідно, щоб мозок надійно та швидко передавав інформацію. Крім того, протеїни, що надходять в організм у достатній кількості, життєво необхідні для стимулювання мозку, для зростання нейронів та підвищення інтелекту.
- Яєчний жовток. Це відмінне джерело холіну (вітаміну B4). Дослідження підтвердили, що холін покращує пам'ять, увагу, уповільнює процеси старіння мозку.
- Какао. Боби какао – рекордсмени за змістом флавонолу. Цей антиоксидант нормалізує кровообіг і надійно захищає клітини мозку від окисних процесів, що викликають хворобу Альцгеймера.
- Сочевиця. Поряд із значною кількістю складних вуглеводів, у складі сочевиці є амінокислоти. Завдяки їм, швидкість протікання біохімічних процесів збільшується, забезпечуючи швидкість мислення та ясність розуму.
- Яблука. Вони оздоровлюють та зміцнюють судини мозку, підвищують еластичність їх стінок, перешкоджаючи закупорці. Таким чином, яблука – найкращий продукт для профілактики інсультів, крововиливів у мозок.
- Брокколі - Основне джерело вітаміну К, який підвищує активність нейронів і сприяє концентрації уваги. У хрестоцвітих у великій кількості присутній бор.