Які продукти мають входити до щоденного раціону спортсменів. Приклади правильного спортивного меню. Продукти протипоказані спортсменам.
Правильне харчування для спортсменів: раціон атлета
Харчування спортсменів відрізняється від харчування звичайних людей з кількох причин. По-перше, активні заняття спортом вимагають набагато більшої кількості енерговитрат, ніж робота в офісі або навіть на виробництві.
Зміст
Основні вимоги до спортивного харчування
Щоб досягти високих спортивних результатів, важливо правильно дозувати навантаження та забезпечувати відновлення після них. Відновлення неможливе без повноцінного харчування — це те, що постачає організму енергію та матеріал для відтворення нових клітин.
Раціон спортсмена повинен розроблятися з урахуванням виконання таких завдань:
- Забезпечення організму необхідною кількістю калорій, мікроелементів та вітамінів (показники калорійності залежать від конкретних спортивних завдань);
- Активація та нормалізація обмінних процесів (цей пункт забезпечують біологічні активні речовини та різні натуральні добавки);
- регуляція ваги (на різних етапах спортсменам необхідно збільшувати, зменшувати або підтримувати масу в незмінному стані);
- Зміна морфологічних показників (збільшення м'язової маси та зменшення жирових відкладень).
Спортсмени витрачають величезну кількість енергії для підтримки під час навантажень найважливіших життєвих функцій (роботи серця, травлення, дихання): внутрішні органи під час атлетичних вправ працюють у посиленому режимі. Якщо поживних речовин буде недостатньо, виникне енергетичний дисбаланс, що призведе до виснаження організму.
Харчовий раціон для спортсменів
Якісний склад їжі для атлетів має підбиратися з урахуванням індивідуальних фізичних характеристик, особливостей спортивної дисципліни, рівня навантажень. Але незалежно від того, в якому виді спорту зайнятий спортсмен, його їжа повинна містити всі необхідні макро- та мікроелементи.
За якісним складом правильне харчування для спортсмена має бути наближено до формули: 30% – білки, 60% – вуглеводи, 10% – жири. Слід пам'ятати також про мікроелементи і вітаміни, які можуть поставлятися в організм як у складі різноманітної їжі, так і у вигляді спеціальних лікарських комплексів.
Білки
Це найважливіший компонент у спортивному харчуванні. Значення білків в організмі багатогранне:
Це будівельний матеріал, з якого організм виробляє всі біологічні структури (з протеїну складається м'язова тканина, зв'язки, сухожилля, органічна частина кісткової тканини);
- Білки виступають як каталізатори, що прискорюють у мільйони разів біохімічні процеси;
- Усі енергетичні та метаболічні реакції, що протікають у клітинах, залежать від активності білків-ферментів;
- Білки входять до складу гормонів та є факторами росту;
- Протеїни виконують транспортну функцію, забезпечуючи тканини киснем та поживними речовинами;
- Беруть участь в імунному захисті (антитіла є специфічні білкові молекули).
Основні джерела білків для спортсменів:
- Риба (у рибі крім білків, містяться також жирні кислоти та вітаміни);
- М'ясо (для спортсменів краще вживати нежирні м'ясні сорти – птицю, кролика, ніжні сорти телятини);
- Яйця (в яйці містяться найважливіші для організму амінокислоти, а також жири та вітаміни);
- Молочні продукти (у молочному білку міститься багато метіоніну – незамінної амінокислоти, яка не виробляється організмом людини).
Вуглеводи
Вуглеводи – основа для метаболічних та енергетичних процесів. Під час навантажень вуглеводні сполуки витрачаються особливо інтенсивно. Для спортсменів корисніше вживати «складні» вуглеводи, які містяться в коричневому рисі, пшениці, чорному хлібі, фруктах та овочах, а не «прості» — ті, що в надлишку знаходяться цукор, солодощі та лимонад. Цукор спортсменам краще замінити на мед, в якому, крім вуглеводів, міститься неймовірна кількість вітамінів і мікроелементів.
Жири
Ще одне джерело енергії та будівельного матеріалу, що входить до складу всіх клітинних мембран. Основний відсоток витрати жирів у спортсменів посідає виконання трудомістких і повільних вправ, підтримку постійної температури тіла і стабільну роботу внутрішніх органів під час навантажень.
У меню спортсмена на тиждень доцільно комбінувати рослинні та тваринні жири, які виконують в організмі різні завдання. Жири рослинного походження потрібно постачати в організм у складі рослинної олії (краще — оливкової), жири та жирні кислоти тваринної природи містяться у вершковому маслі та жирних сортах риб.
Приклади спортивних меню
У зразкове меню спортсмена на день з урахуванням формули для балансу білків, вуглеводів та жирів можуть входити:
- 400 г пташиного м'яса;
- 4-5 яєць;
- 400 г сиру;
- 30 г олії;
- 200 г хліба;
- 500 г каші із корисних зернових;
- 300 г фруктів;
- 300 г овочів.
Раціон спортивного харчування для набору м'язової маси для атлетів-силовиків повинен містити додаткові джерела протеїнів. Частина спортсменів віддає перевагу спеціальним добавкам. гейнери, амінокислоти, протеїни для приготування білкових коктейлів
Приблизне меню для дівчат, які активно займаються спортом, має виглядати так:
- Сніданок №1: 100 г вівсяної каші та 3 яйця;
- Сніданок №2: 0,5 л кефіру чи молока;
- Обід: 200 г риби або білого м'яса птиці, 150 г рису (краще коричневого), салат зі свіжих овочів з оливковою олією;
- Полуденок: 200 г сиру + горіхи;
- Вечеря: 200 г риби (м'яса), фрукти чи салат;
- Перед сном: півлітра кефіру чи іншого кисломолочного продукту.
Раціон харчування спортсмена на тиждень (місяць) повинен складатися за тими самими принципами.
Продукти, які краще виключити зі спортивного меню - цукор, звичайна харчова сіль (слід використовувати тільки морську сіль з корисними елементами), смажену, гостру їжу, гриби, алкоголь, напівфабрикати, фруктові соки з порошку, йогурти.
Спортсменам не можна переїдати та залишатися голодними. Під час їжі протипоказано поспіху та настійно рекомендовано ретельне пережовування їжі. Важливим є також постійний контроль за своєю вагою та самопочуттям, а також настрій на перемогу.