СПОРТ » Харчування » Чому знежирені продукти не допоможуть схуднути - СПОРТ

Чому знежирені продукти не допоможуть схуднути - СПОРТ

18 липень, 2025 0

Розбираємо міф про молочні продукти з нульовою жирністю

Незважаючи на те, що про роботу людського організму відомо досить добре, маркетинговий хід, що доводить користь знежирених продуктів, спрацював. На баночках і пляшечках з молоком, йогуртом, кефіром можна побачити струнких дівчат і великий напис «0%». При цьому такі продукти коштують, як правило, дорожче «шкідливих» з 3% і жирності. «Ваш спорт» розібрався, чи дійсно знежирені молочні продукти корисніші за жирні і чи допоможе відсутність жиру схуднути.

Жир усьому голова

Жири, наприклад, у вигляді олій необхідні організму

Почати варто з того, яку роль в організмі відіграють жири. Асоціації жир викликає не найприємніші. Здається, що жир, що міститься в продуктах, тут переходить у боки і стає зайвою вагою. Насправді, все трохи складніше.

Жир - важливий компонент обміну речовин. У першу чергу з жирів складаються мембрани клітин. Вони забезпечують пропускну здатність і зберігають обсяг кожної клітини. Жир відновлює проломи в клітинній структурі і робить тканини більш міцними і еластичними. Недаремно у багато масок для обличчя входять жирні олії — ши, виноградної кісточки, мигдальне.

Жири корисно не лише їсти, а й наносити на шкіру

Інша корисна функція жирів — відчуття ситості. не переїдати, доповнюйте вуглеводну їжу (овочі, крупи) жирами і білками — м'ясом.

Знежирені продукти сприяють переїданню, тому що немає відчуття насичення. Доводиться з'їдати значні порції порожньої їжі, щоб подолати почуття голоду. Це швидше додає кілограми, ніж зменшує.

Жир жиру різниця

При всьому виправданні жиру бургер, як і раніше, залишається нездоровою їжею

Потрібно відрізняти просто жирну їжу від смаженої і штучно насиченої трансжирами. Свіжа оливкова олія робить судини еластичними, запобігає втраті кальцію, пов'язує вільні радикали, тим самим продовжуючи молодість. А ось нагріта олія втрачає більшість своїх «чарівних» властивостей і водночас насичується канцерогенами. Що стосується трансжирів, то вони сприяють серцево-судинним захворюванням, пов'язані з виникненням раку і діабету. Тому краще з'їсти салат з маслом або бутерброд з салом, ніж бургер з підсмаженою котлетою і майонезом, в якому містяться трансжири.

Приблизно 20% раціону людини повинні становити жири. Тому не варто суворо обмежувати себе в жирній їжі і намагатися купувати максимальну кількість продуктів без жиру.

Краще з жиром, ніж без

Жирні молочні продукти смачніші та корисніші за знежирені

Тепер поговоримо виключно про молочні продукти. Ряжанка, в якій 4% жирності, набагато смачніша за сухий знежирений сир або кислий 1% кефір. Молочні вишукування без жиру в принципі їстівні, але несмачні, тому виробники додають в них крохмаль для однорідної консистенції і цукор для смаку. На фігурі це позначається, швидше, негативно, ніж позитивно, оскільки саме надлишок вуглеводів відповідальний за зайві кіло на боках.

Крім того, для товарного вигляду можуть додаватися підсилювачі смаку, барвники, стабілізатори та інші інгредієнти, які в кращому випадку не дають жодної користі, в найгіршому викликають алергію.

Ще одна проблема знежирених молочних продуктів - втрата цінності молока. Молочна і молочнокисла продукція містить безліч вітамінів, зокрема, D, K, E, A, а також кальцій і корисні бактерії. При позбавленні продуктів жиру втрачається частина цих корисних речовин та елементів. В результаті від молока залишається мало, жир не надходить, а ось непотрібного цукру додається.

Корисніше сир з 9-18% жирністю, ніж 1%. Крім того, що смачний, він поживний, тому його неможливо з'їсти багато. Якщо додати в такий сир ягоди або фрукти за смаком, вийде повноцінний перекус з жирами, білками, вуглеводами. У 5% сир додавайте сметану.

Як ставитеся до знежирених продуктів? Пишіть свою думку в коментарях.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий