Розбираємо міф про молочні продукти з нульовою жирністю
Чому знежирені продукти не допоможуть схуднути - СПОРТ
Незважаючи на те, що про роботу людського організму відомо досить добре, маркетинговий хід, що доводить користь знежирених продуктів, спрацював. На баночках і пляшечках з молоком, йогуртом, кефіром можна побачити струнких дівчат і великий напис «0%». При цьому такі продукти коштують, як правило, дорожче «шкідливих» з 3% і жирності. «Ваш спорт» розібрався, чи дійсно знежирені молочні продукти корисніші за жирні і чи допоможе відсутність жиру схуднути.
Жир усьому голова

Почати варто з того, яку роль в організмі відіграють жири. Асоціації жир викликає не найприємніші. Здається, що жир, що міститься в продуктах, тут переходить у боки і стає зайвою вагою. Насправді, все трохи складніше.
Жир - важливий компонент обміну речовин. У першу чергу з жирів складаються мембрани клітин. Вони забезпечують пропускну здатність і зберігають обсяг кожної клітини. Жир відновлює проломи в клітинній структурі і робить тканини більш міцними і еластичними. Недаремно у багато масок для обличчя входять жирні олії — ши, виноградної кісточки, мигдальне.

Інша корисна функція жирів — відчуття ситості. не переїдати, доповнюйте вуглеводну їжу (овочі, крупи) жирами і білками — м'ясом.
Жир жиру різниця

Потрібно відрізняти просто жирну їжу від смаженої і штучно насиченої трансжирами. Свіжа оливкова олія робить судини еластичними, запобігає втраті кальцію, пов'язує вільні радикали, тим самим продовжуючи молодість. А ось нагріта олія втрачає більшість своїх «чарівних» властивостей і водночас насичується канцерогенами. Що стосується трансжирів, то вони сприяють серцево-судинним захворюванням, пов'язані з виникненням раку і діабету. Тому краще з'їсти салат з маслом або бутерброд з салом, ніж бургер з підсмаженою котлетою і майонезом, в якому містяться трансжири.
Краще з жиром, ніж без

Тепер поговоримо виключно про молочні продукти. Ряжанка, в якій 4% жирності, набагато смачніша за сухий знежирений сир або кислий 1% кефір. Молочні вишукування без жиру в принципі їстівні, але несмачні, тому виробники додають в них крохмаль для однорідної консистенції і цукор для смаку. На фігурі це позначається, швидше, негативно, ніж позитивно, оскільки саме надлишок вуглеводів відповідальний за зайві кіло на боках.
Крім того, для товарного вигляду можуть додаватися підсилювачі смаку, барвники, стабілізатори та інші інгредієнти, які в кращому випадку не дають жодної користі, в найгіршому викликають алергію.
Ще одна проблема знежирених молочних продуктів - втрата цінності молока. Молочна і молочнокисла продукція містить безліч вітамінів, зокрема, D, K, E, A, а також кальцій і корисні бактерії. При позбавленні продуктів жиру втрачається частина цих корисних речовин та елементів. В результаті від молока залишається мало, жир не надходить, а ось непотрібного цукру додається.
Як ставитеся до знежирених продуктів? Пишіть свою думку в коментарях.