СПОРТ » Харчування » Як правильно пити свіжі соки - СПОРТ

Як правильно пити свіжі соки - СПОРТ

14 травень, 2025 0

Правила, які допоможуть отримати максимум користі та зберегти здоров'я

Про користь свіжих соків із стиглих фруктів і овочів знають усі. Разом з ароматним та смачним напоєм отримаєте вітаміни, елементи, заряд бадьорості. Однак перш ніж купувати соковитискач, варто знати, як правильно готувати і пити свіжі соки з фруктів і овочів, щоб у майбутньому не розплачуватися за помилки здоров'ям. "Ваш спорт" зібрав основні правила.

1. Не пийте натще

Випивайте сік до або після їди

У більшості соків містяться кислоти, що сприяють виділенню шлункового соку. Якщо і так маєте підвищену кислотність шлунка, регулярне вживання фрешів згодом спровокує виразку або гастрит. Навіть якщо не маєте проблем, соки можуть спричинити печію.

Найкраще пити сік за півгодини до обіду. Запивати їжу фрешем не рекомендується. Це здатне викликати здуття живота та розлад шлунка. Також можна пити сік після їди, приблизно через 20-30 хвилин.

Єдиний сік, який дозволяється пити натще після пробудження - картопляний. Фреш з коренеплодів несмачний, тому п'ють лише з лікувальною метою.

2. Розбавляйте водою

До кислих соків краще додавати три частини води

Знову ж таки справа в кислотах, а також у концентрації вітамінів і цукру. Кислота шкідлива як для шлунка, а й зубної емалі. Надлишок вітамінів може призвести до отруєння, особливо якщо окрім соку з'їдаєте за день фрукти та овочі. Зважайте на кількість цукру, щоб не перевищувати денну норму вуглеводів.

Кислі соки, наприклад, апельсиновий, лимонний, яблучний із кислих сортів, гранатовий, розбавляйте у пропорції 1:3 – частину фрешу на три частини води. Овочеві соки розбавляйте залежно від консистенції. У густий буряковий або морквяний додайте воду у співвідношенні 1:2 або більше, за смаком. Сік з огірків можна не розбавляти: в ньому і так міститься 90% води.

Додайте в склянку гарбузового та морквяного соків чайну ложку вершків. Це допоможе засвоєнню вітамінів А, Е, К, D.

3. Дотримуйтесь міри

Однієї склянки концентрованого соку в день цілком достатньо

Не варто замінювати соками воду і чай і пити без міри, коли мучить спрага. Випивайте не більше трьох склянок розведеного соку на день або одну склянку концентрованого фрешу після сніданку. В решту часу пийте чисту воду - вона корисніша не менше соків.

Рекомендується пити сік у першій половині дня. За рахунок вмісту вітаміну С допоможе підбадьоритися.

4. Не зберігайте

Закритий сік може простояти максимум три години в холодильнику, але краще пити відразу

Намагайтеся випивати свіжоприготовлений сік протягом 15 хвилин. Чим довше стоїть в ньому залишиться користі.

Якщо з якоїсь причини не можете випити відразу, перелийте рідину в скляну ємність, щільно закрийте кришкою і поставте в холодильник. Однак постарайтеся випити сік протягом трьох годин. Якщо простоїть довше, втратить усі корисні властивості.

Тільки буряковий сік не рекомендується пити відразу через леткі речовини, які можуть викликати нудоту. Залишіть настоюватися в холодильнику на дві години.

5. Не забувайте про клітковину

Готуйте з м'якоттю або додайте висівки

Свіжі соки при всій корисності мають істотний мінус - відсутність клітковини. Тому не рекомендується повністю замінювати фрукти та овочі на соки. Їжте цілісні плоди або готуйте фреші з м'якоттю. Також можна додати в напій вівсяні пластівці або пшеничні висівки, щоб підвищити концентрацію клітковини. Столової ложки на склянку буде цілком достатньо.

При діабеті пийте овочеві соки, крім морквяного та бурякового, які сприяють підвищенню цукру в крові. З фруктів вибирайте несолодкі, наприклад лимони, гранат, кислі яблука.

Любите свіжі соки? Розкажіть у коментарях як готуєте і скільки п'єте?

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий