Правила, які допоможуть отримати максимум користі та зберегти здоров'я
Як правильно пити свіжі соки - СПОРТ
Про користь свіжих соків із стиглих фруктів і овочів знають усі. Разом з ароматним та смачним напоєм отримаєте вітаміни, елементи, заряд бадьорості. Однак перш ніж купувати соковитискач, варто знати, як правильно готувати і пити свіжі соки з фруктів і овочів, щоб у майбутньому не розплачуватися за помилки здоров'ям. "Ваш спорт" зібрав основні правила.
Зміст
1. Не пийте натще

У більшості соків містяться кислоти, що сприяють виділенню шлункового соку. Якщо і так маєте підвищену кислотність шлунка, регулярне вживання фрешів згодом спровокує виразку або гастрит. Навіть якщо не маєте проблем, соки можуть спричинити печію.
Найкраще пити сік за півгодини до обіду. Запивати їжу фрешем не рекомендується. Це здатне викликати здуття живота та розлад шлунка. Також можна пити сік після їди, приблизно через 20-30 хвилин.
2. Розбавляйте водою

Знову ж таки справа в кислотах, а також у концентрації вітамінів і цукру. Кислота шкідлива як для шлунка, а й зубної емалі. Надлишок вітамінів може призвести до отруєння, особливо якщо окрім соку з'їдаєте за день фрукти та овочі. Зважайте на кількість цукру, щоб не перевищувати денну норму вуглеводів.
Кислі соки, наприклад, апельсиновий, лимонний, яблучний із кислих сортів, гранатовий, розбавляйте у пропорції 1:3 – частину фрешу на три частини води. Овочеві соки розбавляйте залежно від консистенції. У густий буряковий або морквяний додайте воду у співвідношенні 1:2 або більше, за смаком. Сік з огірків можна не розбавляти: в ньому і так міститься 90% води.
3. Дотримуйтесь міри

Не варто замінювати соками воду і чай і пити без міри, коли мучить спрага. Випивайте не більше трьох склянок розведеного соку на день або одну склянку концентрованого фрешу після сніданку. В решту часу пийте чисту воду - вона корисніша не менше соків.
4. Не зберігайте

Намагайтеся випивати свіжоприготовлений сік протягом 15 хвилин. Чим довше стоїть в ньому залишиться користі.
Якщо з якоїсь причини не можете випити відразу, перелийте рідину в скляну ємність, щільно закрийте кришкою і поставте в холодильник. Однак постарайтеся випити сік протягом трьох годин. Якщо простоїть довше, втратить усі корисні властивості.
5. Не забувайте про клітковину

Свіжі соки при всій корисності мають істотний мінус - відсутність клітковини. Тому не рекомендується повністю замінювати фрукти та овочі на соки. Їжте цілісні плоди або готуйте фреші з м'якоттю. Також можна додати в напій вівсяні пластівці або пшеничні висівки, щоб підвищити концентрацію клітковини. Столової ложки на склянку буде цілком достатньо.
Любите свіжі соки? Розкажіть у коментарях як готуєте і скільки п'єте?