Що буде, якщо щодня з'їдати морквиною
7 причин включити моркву до щоденного раціону - СПОРТ
Популярність морква набула завдяки вмісту вітаміну А, який, як відомо з дитинства, відповідає за гостроту зору та зростання. Однак, крім цього, морква корисна для шкіри, волосся, зубів, судин, кишечника. «Ваш спорт» розповідає, чому варто включити моркву до щоденного раціону.
Зміст
1. Допомагає зору

У 100 г моркви міститься у середньому 12 мг бета-каротину. Це один із каротиноїдів – метаболічних попередників вітаміну А. У свою чергу, вітамін А або група ретиноїдів — антиоксидант, який виконує різні функції в організмі. Одна з найважливіших – синтез родопсину – зорового пігменту, який міститься у паличках сітківки. Саме завдяки родопсину ми можемо бачити у сутінках. При нестачі розвивається «куряча сліпота».
Смійтесь із кумедних історій на Українські анекдоти, щоб весело провести час.
2. Поліпшує стан шкіри

Сік моркви часто додають у косметику для шкіри рук та обличчя. У цьому знову «винний» вітамін А, який бере участь у синтезі гіалуронової кислоти, компонентів сполучної тканини, колагену. Завдяки вітаміну А шкіра стає м'якою, гладкою, підтягнутою, а нігті та волосся еластичним.
3. Зміцнює кістки

Крім важливого вітаміну А морква містить кремній – компонент шкіри, нігтів, волосся, кісток та хрящів. Напару з ретинолом кремній синтезує колаген, еластин, гіалуронову кислоту. Елемент необхідний регенерації епітелію, судин, скелета. Особливу увагу на вміст кремнію в раціоні варто звернути людям із переломами, захворюваннями суглобів після операцій на кістках. Важливий для правильного зростання та розвитку дітей, що допомагає запобігти появі рахіту.
4. Допомагає чоловічому та жіночому здоров'ю
Вітамін А бере участь у синтезі чоловічих та жіночих статевих гормонів. При жорсткому дефіциті виникає чоловіче безпліддя та порушується жіночий цикл. Проте надходження вітаміну А відновлює функції статевих органів.
Крім того, морква виводить так званий поганий холестерин, тобто допомагає очищенню та більшій прохідності судин. Це відбивається як здоров'я серцево-судинної системи, а й потенції: проблеми часто пов'язані з уповільненням кровообігу у сфері малого таза через холестеринових бляшок.
5. Стимулює травлення

Клітковина у складі моркви - відмінне живильне середовище для мікробіоти кишечника. Рослинні волокна не перетравлюються і видаляються з організму практично в незмінному вигляді, але сприяють росту корисних бактерій, які допомагають травленню та всмоктування вітамінів, у тому числі А. Також клітковина стимулює перистальтику та допомагає при запорах.
6. Продовжує молодість
Вітамін А відноситься до антиоксидантів. Це означає, що він здатний взаємодіяти з вільними радикалами, зокрема кисню. Без кисню неможливе життя, але водночас елемент бере участь у окислювальних процесах, через що організм швидко старіє, «іржавіє» зсередини. Вітамін А уповільнює цей процес, а також посилює дію інших антиоксидантів — вітамінів Е, С, селену.
7. Зміцнює зуби

Морквина тренує зуби і зміцнює ясна.
Як часто їсте моркву? Розкажіть у коментарях.