Що включити до раціону для гнучкості та здоров'я
7 корисних продуктів для суглобів та хрящів - СПОРТ
З віком сполучна та хрящова тканини, сухожилля, суглоби зношуються та повільно відновлюються. Це призводить до проблем зі здоров'ям: розвивається артрит, артроз, остеоартроз. Рухи викликають біль, а про заняття спортом можна зовсім забути. Щоб запобігти розвитку хвороб суглобів, а також швидше відновитися після лікування, «Ваш спорт» пропонує список продуктів, що сприяють зростанню хрящової тканини.
Зміст
1. Желе

Підійдуть будь-які страви, що містять желатин: фруктове желе, холодець, заливне. Головний компонент желатину – колаген. Це складний білок, який становить основу сполучної тканини та допомагає шкірі, хрящам, суглобам залишатися еластичними та молодими.
Читайте дітям історії з Українські казки, щоб познайомити їх із культурою.
2. Вишня

Соковита ягода містить антиоксиданти та флавоноїди, а також мінерали. Найбільше у вишні кремнію. Цей елемент стимулює синтез колагену, завдяки чому підвищується еластичність хрящів. Вишневий сік при щоденному вживанні знижує вираженість симптомів остеоартриту, підвищує регенерацію кісткової тканини, допомагає у боротьбі з подагрою.
3. Жирна риба

Морська риба містить жирні кислоти Омега-3. Вони необхідні для будівництва організму, у тому числі сполучних та хрящових тканин, а також підтримують молодість: розгладжують шкіру, надають еластичність та блиск волоссю, нігтям. Жирна морська риба, наприклад, форель, лосось, сардина, зменшує больовий синдром та ранкову скутість при артриті. Крім того, до складу входить вітамін D, що знижує ризик появи артриту.
4. Часник

У складі: кальцій, залізо, мідь, марганець, цинк. Зубчики часнику мають протизапальну властивість, що допомагає зняти симптоми артриту. Крім того, часник стимулює роботу імунної системи, що також сприяє загоєнню, зняттю набряклості та запалення.
5. Імбир

Головні елементи кореня імбиру – калій, марганець та мідь. Калій сприяє проведенню нервових імпульсів, відповідає за водний баланс, бере участь у скороченні м'язів. Марганець необхідний для утворення сполучної тканини та міцності кісток. Мідь стимулює засвоєння білків та бере участь у постачанні киснем усіх тканин. Усе це загалом знімає запалення, зменшує біль, відновлює пошкоджені хрящі.
6. Шпинат

Листя цієї рослини сповнене корисних речовин. У зелені багато вітамінів А, С, К, групи В, калію, кремнію, кальцію, заліза, марганцю. Шпинат знімає запалення у суглобах та гальмує руйнування хрящової тканини. Марганець, кремній, калій беруть участь у синтезі сполучної тканини, роблять хрящі еластичними, а кістки міцними.
7. Брокколі

У суцвіттях броколі багато кремнію – 78 мг на 100 г. При цьому добова потреба в елементі – 30 мг. Кремній бере участь у синтезі колагену та покращує міцність хрящової та сполучної тканин.
Що найбільше любите із перелічених продуктів? Напишіть у коментарях.