СПОРТ » Харчування » 7 корисних продуктів для суглобів та хрящів - СПОРТ

7 корисних продуктів для суглобів та хрящів - СПОРТ

26 травень, 2025 0

Що включити до раціону для гнучкості та здоров'я

З віком сполучна та хрящова тканини, сухожилля, суглоби зношуються та повільно відновлюються. Це призводить до проблем зі здоров'ям: розвивається артрит, артроз, остеоартроз. Рухи викликають біль, а про заняття спортом можна зовсім забути. Щоб запобігти розвитку хвороб суглобів, а також швидше відновитися після лікування, «Ваш спорт» пропонує список продуктів, що сприяють зростанню хрящової тканини.

1. Желе

Желатин у складі желе забезпечує організм колагеном

Підійдуть будь-які страви, що містять желатин: фруктове желе, холодець, заливне. Головний компонент желатину – колаген. Це складний білок, який становить основу сполучної тканини та допомагає шкірі, хрящам, суглобам залишатися еластичними та молодими.

Читайте дітям історії з Українські казки, щоб познайомити їх із культурою.

Достатня кількість колагену в організмі уповільнює процес зносу суглобів. Тіло зберігає гнучкість, зменшується ризик травмування.

2. Вишня

Благотворно впливає весь організм, зокрема суглоби

Соковита ягода містить антиоксиданти та флавоноїди, а також мінерали. Найбільше у вишні кремнію. Цей елемент стимулює синтез колагену, завдяки чому підвищується еластичність хрящів. Вишневий сік при щоденному вживанні знижує вираженість симптомів остеоартриту, підвищує регенерацію кісткової тканини, допомагає у боротьбі з подагрою.

Аналогічними властивостями мають інші ягоди - ожина, чорниця, полуниця.

3. Жирна риба

Морська риба корисна для судин, хрящів, розумової діяльності, краси

Морська риба містить жирні кислоти Омега-3. Вони необхідні для будівництва організму, у тому числі сполучних та хрящових тканин, а також підтримують молодість: розгладжують шкіру, надають еластичність та блиск волоссю, нігтям. Жирна морська риба, наприклад, форель, лосось, сардина, зменшує больовий синдром та ранкову скутість при артриті. Крім того, до складу входить вітамін D, що знижує ризик появи артриту.

Морська риба входить до середземноморської дієти, яка вважається найкращим варіантом здорового харчування.

4. Часник

Підходить для зняття запалення

У складі: кальцій, залізо, мідь, марганець, цинк. Зубчики часнику мають протизапальну властивість, що допомагає зняти симптоми артриту. Крім того, часник стимулює роботу імунної системи, що також сприяє загоєнню, зняттю набряклості та запалення.

Часник протипоказаний при печіях, гастриті, підвищеній кислотності шлунка.

5. Імбир

Імбир працює навіть у вигляді печива

Головні елементи кореня імбиру – калій, марганець та мідь. Калій сприяє проведенню нервових імпульсів, відповідає за водний баланс, бере участь у скороченні м'язів. Марганець необхідний для утворення сполучної тканини та міцності кісток. Мідь стимулює засвоєння білків та бере участь у постачанні киснем усіх тканин. Усе це загалом знімає запалення, зменшує біль, відновлює пошкоджені хрящі.

Імбир необов'язково їсти лише у сирому вигляді. З кореня можна готувати напої, додавати у випічку та супи.

6. Шпинат

Включіть шпинат до раціону для здоров'я всього організму

Листя цієї рослини сповнене корисних речовин. У зелені багато вітамінів А, С, К, групи В, калію, кремнію, кальцію, заліза, марганцю. Шпинат знімає запалення у суглобах та гальмує руйнування хрящової тканини. Марганець, кремній, калій беруть участь у синтезі сполучної тканини, роблять хрящі еластичними, а кістки міцними.

Шпинат – корисна трава, з якої можна готувати супи, салати, начинки для пирогів.

7. Брокколі

Головний постачальник кремнію

У суцвіттях броколі багато кремнію – 78 мг на 100 г. При цьому добова потреба в елементі – 30 мг. Кремній бере участь у синтезі колагену та покращує міцність хрящової та сполучної тканин.

З броколі виходить смачний крем-суп.

Що найбільше любите із перелічених продуктів? Напишіть у коментарях.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий