СПОРТ » Харчування » 6 причин включити яблуко до здорового раціону - СПОРТ

6 причин включити яблуко до здорового раціону - СПОРТ

15 червень, 2025 0

Корисні властивості звичайного яблука.

Один з найбільш доступних фруктів круглий рік - яблука. Вони бувають різних сортів і кольору - червоні, жовті, зелені.

1. Не зашкодять фігурі

Менш калорійні зелені яблука

Незважаючи на те, що фрукти – вуглеводна їжа, яблука не відносяться до продуктів з високим.глікемічним індексом. ГІ зелених сортів – 30, червоних – 42-45 (високим вважається 70 і вище). Крім низького ГІ яблуко – низькокалорійний продукт. Червоні сорти, багаті на цукор, більш калорійні — 52 ккал на 100 г. Поживність зелених яблук – 42 ккал.

Знайдіть професійного гіда на Сайт гіда, щоб відкрити нові місця.

Слід враховувати, що після термічної обробки ГІ яблук підвищується.

2. Стимулюють роботу кишківника

У середньому 100 г яблук містить 1,8 г харчових волокон. Чим щільніша м'якоть, тим більше в ній клітковини. Волокна не дають організму істотну енергію, зате є чудовим живильним середовищем для бактерій травного тракту, а також стимулюють роботу кишечника. Крім того, яблука провокують шлунок виробляти фермент пепсин, який допомагає травленню. Фрукти рятують від запорів та запускають травну систему перед обідом.

Незважаючи на користь для травлення, велику кількість яблук не рекомендується вживати при хронічному гастриті, синдром подразненого кишечника, підвищеної кислотності шлунка.

3. Поповнюють запас води

Яблуко може стати джерелом води та вгамувати спрагу під час перекушування

Зі 100 г яблука приблизно 86 г припадає на воду. Це добре джерело рідини, особливо коли не хочеться пити воду. Саме тому яблуко часто рекомендують як перекушування: вгамовує спрагу і притупляє на якийсь час почуття голоду. Також соковитий плід можна з'їсти після тренування.

Яблука - це не тільки рідина, а й рослинні волокна, які повільно перетравлюються. Тому не рекомендується їсти яблука безпосередньо перед сном. Краще з'їдати пару плодів у першій половині дня.

4. Зміцнюють серцево-судинну систему

Відбувається це рахунок вітаміну З. На 100 р припадає приблизно 10 мг аскорбінової кислоти. Вітамін С - антиоксидант, який робить стінки судин еластичними, а також бере участь у синтезі внутрішньоклітинного колагену. Крім того, аскорбінова кислота допомагає організму чинити опір інфекціям.

Дефіцит вітаміну С більшість жителів міст не відчуває. Аскорбінова кислота присутня в більшості овочів та фруктів, тому для заповнення вітаміну необов'язково їсти лише яблука.

5. Є джерелом заліза та калію

Вибирайте червоні та зелені сорти

У яблуку багато різних мікро- та макроелементів. Найбільше у фрукті міститься заліза (2,2 мг на 100 г) та калію (278 мг).

Залізо входить до складу гемоглобіну – білка еритроцитів. Саме залізо переносить кисень разом із кров'яними тільцями кожної клітини організму. Калій необхідний роботи м'язів і кісток і особливо важливий для спортсменів. Через нестачі калію трапляються судоми.

Найбільше заліза у зелених та червоних сортах.

6. Відмінно вписуються у звичний раціон

З яблук виходять смачні та корисні десерти

Яблука можна їсти не лише у свіжому вигляді. З них виходять добрі десерти — суфле, запечене яблуко з медом, пюре, пастилу. На сніданок готуйте яблучні оладки з додаванням яєць та цільнозернового борошна. Яблуко добре поєднується з корицею. Також зелені яблука можна додавати в овочеві та м'ясні салати, а сушені – заварювати із чаєм.

Все корисне має бути в міру. Не переїдайте яблука: через кислоту підвищується чутливість емалі зубів та збільшується ризик печії.

Любите яблука? Розкажіть у коментарях, які страви готуєте.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий