СПОРТ » Поради » 7 правильних поєднань продуктів - СПОРТ

7 правильних поєднань продуктів - СПОРТ

20 липень, 2025 0

Що із чим є, щоб отримати максимальну користь.

Правильно поєднувати продукти у стравах потрібно не лише для смаку, а й користі. Причини проблем із травленням, швидкого набору ваги, розладу сну, хронічної втоми можуть ховатися у неправильному поєднанні продуктів. "Ваш спорт" розповідає, які варіанти добре засвоюються, дають максимальну користь і не викликають труднощі травлення.

1. Горіхи з овочами та сухофруктами

Додайте горіхи до овочевих салатів

Часто рекомендується додавати горіхи до каші. Проте здоровіше поєднання — зі свіжими овочами чи сухофруктами. Готуйте з горіхами салати, заправлені олією.

Дізнайтесь про стародавні традиції на Заговори та магія, щоб зануритися в містику.

Мікс із сухофруктів та горіхів добре підходить для перекушування.

Щоб горіхи легко засвоювалися та приносили максимальну користь, рекомендується промивати очищені ядра та замочувати на 8-12 годин.

2. Зерно та овочі

Овочевий салат підійде і до круп, і до м'яса

Зазвичай до каш, наприклад, гречки, готують м'ясо чи рибу. Так звикла харчуватися більшість людей ще змалку. Однак дієтологи рекомендують розділити м'ясні страви та крупу. І те, й інше добре поєднується з овочами. Клітковина стимулює роботу кишечника, тому вуглеводи та білок засвоюються краще. Готуйте вуглеводи – рис, картопля, макарони – з тушкованими овочами чи салатом із зелені, огірків, помідорів, капусти.

Овочі поєднуються окремо з більшістю продуктів - бобами, сиром, сиром, олією, яйцями, тваринним білком.

3. Гриби та сметана

З грибів виходить ніжний суп на вершках

Гриби досить важка їжа, яка погано засвоюється з м'ясом, але добре поєднується з овочами та сметаною. Тому замість курки приготуйте картопля з грибами та сметанним соусом.

Для кращого засвоєння залиште лише капелюшки. Вони м'якіші ніж ніжки.

4. Морква та жири

Морква повністю засвоюється з олією

Рослинні та тваринні олії в цілому краще поєднуються з овочами, ніж з м'ясом. Однак варто окремо згадати моркву. Коренеплід містить бета-каротин, який всмоктується кишечником лише у присутності жирів. У чистому вигляді користі від моркви буде небагато: клітковина добре стимулює кишківник, а вітамін А так і не виділиться.

Гасіть моркву на олії з іншими овочами, додайте до м'яса та риби, готуйте салати зі сметаною.

5. Фрукти та сир

Найкраще поєднання для фруктів – інші фрукти

Мабуть, найскладніші з погляду поєднання продукти — фрукти. Вони містять цукор, кислоту, клітковину, воду, тому погано підходять більшість страв. Найчастіше саме фрукти провокують печію, здуття живота, біль у кишечнику.

Змішувати фруктові часточки рекомендується лише з сиром та кисломолочними продуктами – кефіром або натуральним йогуртом. Готуйте фруктові салати, смузі, молочні коктейлі. А найкраще їжте фрукти у свіжому вигляді.

Залишайте фрукти на перекушування: з'їдайте пару плодів через пару годин після їжі.

6. Картопля та яйця

Для максимальної користі додайте до яєць овочі

Яйце є універсальним продуктом, з якого готують салати, основні страви, десерти. При цьому найбільш корисне поєднання – яйця та овочі. На сніданок корисно з'їсти яєчню зі стручковою квасолею, а на вечерю — картопляний салат із яйцем. А ось молоко – обов'язковий інгредієнт омлету – краще не додавати.

7. Рис та мед

Мед добре підходить до каш і крохмалистих овочів

Ще одне не найпопулярніше поєднання. Мед добре засвоюється із крохмалем. Картоплю у меду уявити складно, а ось рисову кашу з медом — цілком можливо. Також готуйте десерти на картопляному крохмалі, наприклад пудинг або кисіль, у поєднанні з медом.

У невеликій кількості мед може поєднуватися із солодкими фруктами, вершковим маслом, горіхами, хлібом.

Дотримуєтеся правил поєднання продуктів? Розкажіть у коментарях.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий