СПОРТ » Харчування » Який протеїн краще для набору м'язової маси чи схуднення

Який протеїн краще для набору м'язової маси чи схуднення

02 січень, 2025 0

Какой протеин лучше для набора мышечной массы

Найчастіше, у гонитві за м'язовою масою бодібілдери-початківці купують перший-ліпший протеїновий коктейль, до ладу не розібравшись при цьому, який вид протеїну їм найкраще підходить і чому. Ця стаття допоможе зрозуміти, як зробити правильний вибір залежно від мети.

Різні види спорту вимагають не лише постійних тренувань, а й спеціальної дієти. Протеїнове харчування особливо необхідне під час занять наступними видами спорту:

  • фітнес,
  • бодібілдінгом,
  • пауерліфтингом,
  • іншими видами спорту, які передбачають розвиток сили та збільшення м'язової маси.

Серед багатьох препаратів складно розібратися, який протеїн краще для набору м'язової маси, а який при схудненні. Далі намагатимемося з'ясувати це.

Що таке протеїн

Далеко не всі знають, що таке протеїн і для чого він потрібний. Протеїн – основна складова нашого організму. Так називають білок. З нього складаються практично всі тканини тіла. Також організм розщеплює білок для отримання енергії.

Протеїн має два види. Перший - це незамінні амінокислоти, без яких існування неможливе. Другий вид – взаємозамінні кислоти. У натуральному вигляді протеїн, заміни якому немає, міститься у молочних продуктах, м'ясі, печінці, рибі. Інші можуть утримуватися в різних злаках.

Для нормального функціонування організму необхідно споживати протеїн приблизно 1.5 г на день на 1 кг ваги. А ще краще, якщо це буде 2 грами на кілограм.

Різні види препаратів

Протеїнові препарати, які виготовляються для спортсменів, є продуктом сучасної хімії. Тобто, їх не виготовляють із синтетичних продуктів, а виділяють із натуральних, видаляючи зайві речовини. Вони можуть бути кількох форм:

  • Спортсмен принимает протеинСпортсмен принимает протеинІзолять, тобто найчистіший протеїн. До нього входить максимальна кількість діючої речовини (білка) та мінімум домішок. Він дуже швидко засвоюється організмом. При цьому ціна на протеїн ізолять, відповідно, найвища. Такі препарати, як сироватковий протеїн, варто приймати відразу після проведення тренування, щоб швидше відновити не тільки енергетичний баланс, а й стан м'язів.
  • Концентрат проходить менш глибоке очищення. У ньому можуть бути домішки у вигляді білків та вуглеводів, що становлять від 20 до 60% загальної кількості.
  • Гідролізат є не просто очищений від домішок протеїн, але також частково ферментований. Це дозволяє йому практично моментально засвоювати організм, оскільки всі речовини мають форму пептидів. Але шкода протеїну цієї групи полягає в тому, що у зв'язку із зменшеним навантаженням організм зменшує вироблення ферментів, відповідальних за розщеплення білків.

Види протеїну

Залежно від цього, які речовини послужили донорами виготовлення протеїну, його можна розділити кілька груп.

  • Найціннішим та еталонним білком вважається яєчний. Щодо нього проводиться оцінка цінності решти білка. При цьому він засвоюється майже на всі 100%.
  • Найціннішою протеїновою добавкою можна вважатиізолят сироваткового протеїну. У його складі є найбільша кількість амінокислот ВСАА. Швидкість його розщеплення найшвидша, що дозволяє йому з максимальною швидкістю вплинути на відновлення вашої енергії та стан м'язів. Саме це робить його найбільш підходящим для вживання після тренувань або вранці, коли ваш організм ще не прокинувся.
  • Казеїновий протеїн має дуже складну структуру. Його видобувають за допомогою зморожування молока спеціальними ферментами.  Завдяки своїй будові, потрапляючи в організм, казеїн формує сирну масу, засвоєння якої проходить більш тривалий час. Поступово розщеплюючись, казеїновий протеїн тривалий час забезпечує організм необхідною кількістю енергії. Це дозволяє використовувати такий протеїн або на ніч, або в інших випадках, коли необхідне тривале підживлення організму енергією.
  • Найкраще впливає на кількість холестерину в крові, завдяки своєму унікальному кислотному складу, соєвий протеїн. Це так званий протеїн для схуднення. Найчастіше його використовують люди з надмірною вагою або за умови існування непереносимості лактози. До його негативних якостей можна віднести те, що в деяких випадках виникають проблеми зі шлунково-кишковим трактом, тому потрібно бути дуже обережним при дозуванні препарату.
  • Амінокислотний склад, що максимально підходить для зміцнення зв'язок, суглобів, шкіри та сполучних тканин.колагеновий протеїн. Його використовують як добавку до основних протеїнових сумішей.
  • Суміш сироваткового та казеїнового протеїну в пропорції, як правило, 20 на 80% і молочні вуглеводи складаютьмолочний протеїн.

Усі види протеїнів можна придбати окремо, у різних перерахованих формах. Проте, сучасні виробники виготовляють також комплексний протеїнщо включає два або більше видів.

Як правильно вживати протеїнові добавки

Розраховуючи дозування, необхідно пам'ятати, що немає 100% протеїну. Його насиченість коливається від 50 до 90%, хоча іноді буває навіть 95% Включаючи добавки в свій раціон харчування, важливо знати, як приймати протеїн правильно.

Для вживання протеїну необхідно розчинити в соку або воді, причому кількість вологи не має різниці. Головне – не забувати одне правило: ніколи не розводьте білок у окропі, адже він може звернутися і користі від вживання не буде.

Що стосується того, як приймати протеїн для набору м'язової маси, то вживати добову норму необхідно в дві порції: одну вранці, другу або після тренування або перед вечерею, якщо немає тренування. Але можна цю норму розтягнути і десять прийомів. Головне - не вживати її в один присід, оскільки ШКТ може з нею не впоратися і частина білка не засвоїться.

Якщо ви хочете приймати білки для схуднення – не варто поєднувати їх прийом із основним раціоном. Замініть ними частину звичайної їжі. Приймайте протеїн замість перекушування, якими звикли заповнювати час між основними прийомами їжі або замініть їм сніданок або вечерю. Це допоможе отримати необхідну кількість білка, зменшивши калорійність їжі.

Навіщо вживають протеїн не спортсмени

Застосування протеїну дозволено у будь-якому віці, оскільки виготовляється він із харчової сировини. Він абсолютно фізіологічний щодо людського організму. Потреба використання білків виникає за зміни сучасного життя.

Адже такі властиві нашому суспільству риси, як гіподинамія, стрес, короткочасні фізичні навантаження значно знизили потребу вживання організмом жирів та вуглеводів. Але кількість необхідних білків не змінилася.

І все ж таки, сучасна харчова промисловість дозволяє нам максимально збільшити кількість вживання зайвих жирів і вуглеводів, надаючи їжу швидкого приготування, білків в якій мінімальна кількість. Все це призводить до білкового голодування, перемогти яке покликаний протеїн.

Чи шкода від протеїну?

Чи шкідливий протеїн – питання непросте. Іноді люди бувають непереносимість білка, і навіть алергія інші речовини. Можливе нетравлення шлунка, але таке буває, коли є дисбактеріоз або недостатність ферментів, необхідних для розщеплення білка. Така ситуація говорить про те, що потрібно або зменшити дозу білка, або почати приймати ферменти. Це може статися навіть тоді, коли ви використовуєте найкращий протеїн.

Самі білки не завдають шкоди органам людини. Однак, можуть виникнути загострення при деяких захворюваннях нирок, наприклад, ниркової недостатності. Якщо білкову добавку прибрати, організм повернеться до вихідного стану.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий