СПОРТ » Харчування » 5 причин відмовитися від білого хліба із магазину - СПОРТ

5 причин відмовитися від білого хліба із магазину - СПОРТ

18 липень, 2025 0

Чому це скоріше шкідливий продукт, ніж корисний.

Стара приказка каже: "Хліб - усьому голова!" Проте сучасні дієтологи та шанувальники здорового харчування з цим не погодяться. Зараз білий хліб вважається у кращому разі марним продуктом. Прибічники ЗОЖ рекомендують замінювати його цільнозерновим або житнім хлібом із приватних пекарень. "Ваш спорт" розібрався, що не так з виробничим білим хлібом і чому його краще виключити з раціону.

1. Мінімум корисних речовин

Цілісні зерна корисніші за борошно вищого гатунку

Зі школи відомо, що хліб — багате джерело вітамінів групи В, клітковини, білка, магнію, заліза, кальцію та інших необхідних організму речовин і мінералів. Все це містить пшеницю та жито, з зерен яких виробляють борошно.

Довірте обробку стін професіоналам із Майстри декоративної штукатурки, щоб отримати ідеальний результат.

Проте проблема у сучасному виробництві: зерно очищується до крохмалю. Вся користь йде разом з оболонкою та зародком. Таке «порожнє» борошно належить до найвищого ґатунку. З неї виходить гарний рум'яний білий хліб, але, на жаль, абсолютно марний.

Щоб отримати максимальну користь від хліба, вибирайте вироби з цільнозернового борошна (перший помел). Ідеально, якщо у хлібі містяться пророщені зерна.

2. Зміст глютену

Пшениця виробляє глютен для захисту насіння

Стосується це не всіх, але варто згадати. Глютен – білок, який виробляє пшениця для захисту насіння від комах. В організмі людини глютен подразнює стінки кишечника і викликає біль у животі, діарею, стомлюваність, слабкість. Такий стан називається целіакією чи алергією на глютен. Целіакія - генетичне захворювання і зустрічається в однієї людини зі ста.

Більшість людей має підвищену чутливість до глютену. Вона виявляється у періодичних проблемах із травленням після борошняного, слабкості, сонливості, млявості. Загалом із цим можна жити, але люди, які відмовилися від щоденних булочок, відзначали покращення самопочуття.

Проведіть експеримент: на якийсь час відмовтеся від білого хліба і поспостерігайте за своїм станом. Якщо істотних змін немає, значить, глютен сприймається організмом нормально і можна не турбуватися про целіакію та підвищену чутливість.

3. Високий глікемічний індекс

ГІ житнього хліба менше, ніж білого

ГІ показує, наскільки препарат підвищує рівень глюкози у крові. Показник впливає на викид інсуліну та швидкість, з якою глюкоза досягає клітини. Швидкі вуглеводи засвоюються вмить, повільні вимагають часу. Від цього залежить, коли настане почуття голоду. Високий ГІ – 70 і вище.

Білий хліб та багато інших хлібобулочних виробів мають високий глікемічний індекс. Ось кілька прикладів:

  • білий хліб - 95;
  • батон - 80;
  • здобна булочка - 88;
  • грінки з білого хліба – 100;
  • французький хліб - 75.

Справа знову в борошні вищого ґатунку, яка практично чистий крохмаль. Для порівняння: ГІ зернового хліба – 40, житнього – 50, цільнозернових хлібців та хліба з висівками – 45.

Білий хліб – швидкі вуглеводи. Через годину після з'їденої булочки захочете їсти знову. Це сприяє переїданню та надлишку вуглеводів, які запасаються у вигляді жирового прошарку.

4. Шкідливі дріжджі

Бездрожжевий хліб вважається кориснішим, ніж дріжджовий. Про вплив дріжджів на організм і, зокрема, на кишечник точаться неабиякі суперечки. Вважається, що дріжджі «обкрадають» людину та забирають значну частину мікроелементів, виділяють антибіотики, які знищують корисну мікрофлору, викликають бродіння та інше. Однак проблема набагато прозаїчніша.

Для виробництва дріжджів використовуються не найкорисніші речовини: аміак та його солі, соляну та сірчану кислоти, вапно, магнезитовий порошок. Усе це призводить до того, що у організмі накопичуються шкідливі речовини, зокрема важкі метали.

5. Підозральний склад

Навчіться пекти хліб вдома, щоб бути впевненими у його складі

По суті, для приготування хліба потрібні лише закваска, борошно першого помелу, вода та сіль. Для смаку додають цілі зерна пшениці, соняшнику, гарбуза. Такий хліб нескладно приготувати вдома у хлібопічці чи мультиварці.

На упаковках у магазинах можна прочитати величезний склад, що включає цукор, патоку, сухі дріжджі, консерванти, стабілізатори та інші добавки. Все це забезпечує тривале зберігання, але не дає користі. Крім того, дбайливо нарізаний виробником буханець, як правило, не має звичного смаку хліба.

Хліб їсти можна, але у невеликій кількості та у першій половині дня. Купуйте житній, цільнозерновий або гречаний (не містить глютену) у перевірених пекарнях.

Чи часто їсте хліб? Що думаєте про його користь? Поділіться думками у коментарях.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий