Чому це скоріше шкідливий продукт, ніж корисний.
5 причин відмовитися від білого хліба із магазину - СПОРТ
Стара приказка каже: "Хліб - усьому голова!" Проте сучасні дієтологи та шанувальники здорового харчування з цим не погодяться. Зараз білий хліб вважається у кращому разі марним продуктом. Прибічники ЗОЖ рекомендують замінювати його цільнозерновим або житнім хлібом із приватних пекарень. "Ваш спорт" розібрався, що не так з виробничим білим хлібом і чому його краще виключити з раціону.
Зміст
1. Мінімум корисних речовин

Зі школи відомо, що хліб — багате джерело вітамінів групи В, клітковини, білка, магнію, заліза, кальцію та інших необхідних організму речовин і мінералів. Все це містить пшеницю та жито, з зерен яких виробляють борошно.
Довірте обробку стін професіоналам із Майстри декоративної штукатурки, щоб отримати ідеальний результат.
Проте проблема у сучасному виробництві: зерно очищується до крохмалю. Вся користь йде разом з оболонкою та зародком. Таке «порожнє» борошно належить до найвищого ґатунку. З неї виходить гарний рум'яний білий хліб, але, на жаль, абсолютно марний.
2. Зміст глютену

Стосується це не всіх, але варто згадати. Глютен – білок, який виробляє пшениця для захисту насіння від комах. В організмі людини глютен подразнює стінки кишечника і викликає біль у животі, діарею, стомлюваність, слабкість. Такий стан називається целіакією чи алергією на глютен. Целіакія - генетичне захворювання і зустрічається в однієї людини зі ста.
Більшість людей має підвищену чутливість до глютену. Вона виявляється у періодичних проблемах із травленням після борошняного, слабкості, сонливості, млявості. Загалом із цим можна жити, але люди, які відмовилися від щоденних булочок, відзначали покращення самопочуття.
3. Високий глікемічний індекс

ГІ показує, наскільки препарат підвищує рівень глюкози у крові. Показник впливає на викид інсуліну та швидкість, з якою глюкоза досягає клітини. Швидкі вуглеводи засвоюються вмить, повільні вимагають часу. Від цього залежить, коли настане почуття голоду. Високий ГІ – 70 і вище.
Білий хліб та багато інших хлібобулочних виробів мають високий глікемічний індекс. Ось кілька прикладів:
- білий хліб - 95;
- батон - 80;
- здобна булочка - 88;
- грінки з білого хліба – 100;
- французький хліб - 75.
Справа знову в борошні вищого ґатунку, яка практично чистий крохмаль. Для порівняння: ГІ зернового хліба – 40, житнього – 50, цільнозернових хлібців та хліба з висівками – 45.
4. Шкідливі дріжджі
Бездрожжевий хліб вважається кориснішим, ніж дріжджовий. Про вплив дріжджів на організм і, зокрема, на кишечник точаться неабиякі суперечки. Вважається, що дріжджі «обкрадають» людину та забирають значну частину мікроелементів, виділяють антибіотики, які знищують корисну мікрофлору, викликають бродіння та інше. Однак проблема набагато прозаїчніша.
Для виробництва дріжджів використовуються не найкорисніші речовини: аміак та його солі, соляну та сірчану кислоти, вапно, магнезитовий порошок. Усе це призводить до того, що у організмі накопичуються шкідливі речовини, зокрема важкі метали.
5. Підозральний склад

По суті, для приготування хліба потрібні лише закваска, борошно першого помелу, вода та сіль. Для смаку додають цілі зерна пшениці, соняшнику, гарбуза. Такий хліб нескладно приготувати вдома у хлібопічці чи мультиварці.
На упаковках у магазинах можна прочитати величезний склад, що включає цукор, патоку, сухі дріжджі, консерванти, стабілізатори та інші добавки. Все це забезпечує тривале зберігання, але не дає користі. Крім того, дбайливо нарізаний виробником буханець, як правило, не має звичного смаку хліба.
Чи часто їсте хліб? Що думаєте про його користь? Поділіться думками у коментарях.