СПОРТ » Харчування » Найшкідливіші продукти харчування: список топ-10

Найшкідливіші продукти харчування: список топ-10

29 травень, 2025 0

Самые вредные продукты питания: фаст-фуд

Про важливість раціонального харчування сьогодні знають навіть діти. Але одна річ – теоретична обізнаність, інша – практика. Насправді далеко не всі люди дотримуються харчування виключно здоровими продуктами. Найшкідливіші продукти харчування, список яких представлений у цій статті, рекомендується скоротити до мінімуму у своєму щоденному раціоні.

Не секрет, що найшкідливіша їжа часто є найсмачнішою. Багато хто запитує, чому це так. Вчені пояснюють, що вся справа у швидкому звиканні людського організму до шкідливої їжі. Дослідження показують, що найшкідливіші для здоров'я продукти харчування мають особливий хімічний склад, що змушує вживати їх у надмірній кількості.

Існує спеціальний термін, який означає виникнення хибного почуття голоду, що змушує нас у надмірній кількості поїдати шкідливу їжу – «гедонічна гіперфагія». Даний стан призводить до поїдання їжі не заради вгамування голоду, а заради отримання відчуття задоволення від вживання великої кількості вуглеводів та ліпідів. Потрібна тривала і копітка робота, щоб змінити нездорові харчові уподобання. Але для початку потрібно «дізнатися ворога в обличчя» – розглянемо 10 найшкідливіших продуктів для здоров'я людини.

Фаст-фуд

До цієї категорії належать гамбургери, картопля «фрі», локшина швидкого приготування та інша «швидка їжа». Продукти даної категорії швидко вгамовують голод (правда ненадовго), відносно недорого стоять і продаються на кожному розі.

Майже у всіх продуктах, що відносяться до «фаст-фуду» містяться підсилювачі смаку — зокрема, сумнозвісний глутамат натрію Е-621. Людям, які «підсіли» на «фаст-фуд» здорова їжа здається прісною та несмачною. Крім того, Е-621 негативно позначається на стані нервової системи.

Шкода картоплі «фрі» досить велика і без наявності глутамату. Смажена картопля – висококалорійна страва з величезною кількістю вуглеводів та жирів. При цьому ліпіди, які містяться в ній, це ті самі трансжири, визнані винними в таких захворюваннях людини, як:

  • Цукровий діабет ІІ типу;
  • Атеросклероз судин;
  • Ішемічна хвороба серця;
  • Ожиріння;
  • Гіпертонія;
  • інфаркт;
  • Інсульт;
  • Нейропатія.

Доведено, що трансжири провокують генетичні мутації в клітинах, що призводять до онкологічних захворювань. Шкода смаженої картоплі посилюється ще й тим, що в пунктах громадського харчування вона готується із застосуванням масла, що багаторазово нагрівається. Такий спосіб готування перетворює продукт на найнебезпечніший канцероген.

Чіпси та сухарики

Чіпси у надмірній кількості містять і вже згаданий Е-621, і сіль, і безліч інших хімічних добавок. Цей продукт часто має дуже віддалене відношення до картоплі і готується з крохмалю, борошна та ароматизаторів, що надають продукту смаку бекону, огірків, креветок.

Регулярне вживання чіпсів і сухариків – прямий шлях до розвитку гастриту, виразкової хвороби, раку шлунка.

Майонез та кетчуп

Майонез – ще один продукт, повний ізомерів жирних кислот (трансжирів). Їжа з великою кількістю майонезу згубно впливає на стан судин, роблячи їх стінки менш гнучкими. В результаті розвиваються такі патології, як гіпертонія і атеросклероз, що загрожують найсерйознішими ускладненнями. Шкода майонезу погіршується вмістом у цьому продукті консервантів та стабілізаторів.Самые вредные продукты питания. Майонез и кетчуп.Самые вредные продукты питания. Майонез и кетчуп.

Не менш згубним для стану здоров'я є часте вживання кетчупу. Ті продукти, які продаються в супермаркетах під цією назвою, у дуже невеликій кількості містять натуральні томати, зате насичені барвниками, ароматизаторами та іншими хімічними добавками.

Цукор та сіль

Шкідливість цукру для організму людини полягає в наступному. Цукор призводить до різкого підвищення рівня глюкози у крові, що провокує надмірну секрецію інсуліну. Таким чином, підшлункова залоза починає працювати в інтенсивному режимі та швидко виснажується. А це – прямий шлях розвитку цукрового діабету. Захворюваність на діабет підвищується щорічно: лікарі вважають, що саме вживання солодощів, кондитерських виробів та інших продуктів з високим вмістом цукру – основна причина такої невтішної статистики.

Крім цього, регулярне вживання цукру викликає такі хвороби та патологічні стани:

  • ослаблення імунного статусу, що призводить до підвищеного ризику інфекційних захворювань;
  • порушення мінерального балансу в організмі;
  • Ожиріння;
  • Патології ясен та зубів;
  • Остеопороз, спричинений порушенням всмоктування кальцію.

Список можна продовжувати й надалі: лікарі налічують більше ста хвороб, пов'язаних із надмірним вживанням цукру.

Тепер з'ясуємо, чим шкідлива сіль. Цей продукт (а точніше, приправа) – необхідний елемент у раціоні харчування людини, проте його потреба обмежується 10-15 г на добу. Ми ж споживаємо в 5-10 разів більше за цю кількість. Надмірне споживання солі призводить до порушення балансу рідини в організмі, що, у свою чергу, посилює навантаження на нирки, серце та судини. Результат – ниркова недостатність, інфаркти, інсульти, погіршення зору.

Білий хліб

Білий хліб – типовий представник швидких вуглеводів, дуже шкідливих для повноцінної життєдіяльності людини. Цей продукт призводить до надмірного надходження великої кількості калорій, який організм змушений відкладати у вигляді жирових запасів. Крім того, сучасний хліб готують із обов'язковим застосуванням шкідливих добавок та сполук, що призводять до розвитку травних, судинних та онкологічних недуг.

Консерви

Консерви є, по суті, мертвим продуктом, який не містить нічого корисного. До того ж у консервах зазвичай присутні харчові добавки, сіль та хімікати у підвищеній кількості. Вживати консерви дієтологи радять виключно у тих випадках, коли йдеться про порятунок від голодної смерті.

Кондитерські вироби

Якісний шоколад (без пальмової олії та інших добавок) в обмеженій кількості не приносить шкоди, але величезні батончики, якими нам наполегливо радять вгамувати голод – це безперечна шкода для організму. Такі продукти містять надмірну кількість цукру, який людина і так вживає у надлишку. Те саме стосується цукерок – особливо карамелі та льодяників.

Молочні продукти

Деякі вчені взагалі не вважають молоко продуктом, придатним для харчування людини. Інші не такі категоричні, але теж не радять вживати молочну їжу більше 100 г на добу. Це особливо стосується йогуртів, які наполегливо просуваються як найкорисніші у світі продукти. Насправді в йогуртах міститься велика кількість загусників, стабілізаторів та ароматизаторів, однозначно шкідливих для здоров'я. Тож, якщо вам потрібні живі бактерії, краще придбати спеціальні аптечні препарати.

Газовані напої

Шкода газованих напоїв - у надмірній кількості харчової «хімії», що міститься в цих продуктах. Лимонади, газування та всілякі «коли» містять ще й величезну кількість цукру. Регулярне пиття популярних газировок призводить до вимивання кальцію з кісток, проблем із травленням та інших небажаних наслідків. Навіть якщо ви п'єте низькокалорійні напої з цукрозамінниками, то й у цьому випадку особливої користі вони не приносять. На питання шкідливі цукрозамінники, більшість лікарів сьогодні відповідає – так, особливо деякі з них.

Алкоголь

Те, що алкоголь шкодить здоров'ю, відомо всім. Спиртне негативно впливає стан травної системи, нирок, серця. Навіть невелика кількість спиртного завдає відчутного удару по клітинах печінки та клітинах нервової системи, викликаючи в організмі стресову ситуацію. Регулярне вживання алкоголю призводить до формування спочатку психологічної, а потім фізико-хімічної залежності.

Прокоментувати
Введіть код з картинки:*
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий